Diantarana waé

430 matthaeus 9 tujuan panyembuhan na Mateus 9, sapertos kalolobaan bab-bab sanés dina Injil Mateus, ngalaporkeun dina sababaraha kagiatan dina kahirupan Kristus. Éta henteu ngan ukur laporan pabalatak - Mateus sakapeung nambihan sajarah kana sajarah aranjeunna saling silih alusna. Bebeneran spiritual anu nunjukkeun ngagunakeun conto fisik. Dina Bab 9, Mateus diringkeskeun sababaraha carita anu tiasa ogé aya dina Injil Markus sareng Lukas - kumaha ogé, penjelasan Mateus langkung pondok sareng langkung ringkes.

Wewenang pikeun ngahampura dosa

Nalika Yesus balik ka Kapernaum, «aranjeunna dibawa [sababaraha lalaki] ka anjeunna lumpuh anu tempatna dina ranjang. Nalika Yesus ningal iman aranjeunna, anjeunna nyarios ka lumpuh: Percaya, anak kuring, dosa anjeun dihampura » (V 2). Lalaki éta parantos ngabawa anjeunna ka Yesus dina iman ku kituna anjeunna tiasa nyageurkeun anjeunna. Yesus bakti nyalira kana lumpuh sabab masalah pangpentingna sanés lumpuh tapi dosa-Na. Yesus nyaéta anu munggaran anu ngurus éta.

"Sareng ditingali, sababaraha panulis anu nyarios ka diri sorangan: Ieu nyalahkeun Gusti" (V 3). Aranjeunna panginten ngan ukur Gusti tiasa ngahampura dosa, Yesus nyandak teuing.

"Tapi nalika Yesus ningali pikiranna, anjeunna nyarios: Naha anjeun pikir jahat dina haté anjeun? Naon anu leuwih gampang dicarioskeun: dosa anjeun dihampura, atanapi saurna: bangun sareng leumpang kira-kira? Tapi supaya anjeun terang yén Manusa Manusa boga wewenang pikeun ngahampura dosa di bumi - saurna ka manusa lumpuh: Bangun, ujang anjeun balik sareng mulih! Sareng anjeunna angkat sareng angkat » (V 5-6). Gampang kanggo nyarioskeun hampura ilahi, tapi hese ngabuktikeun yén éta parantos dipasihkeun. Janten Yesus parantos mujijat pikeun nyageurkeun pikeun nunjukkeun yén anjeunna ngagaduhan wewenang pikeun ngahampura dosa. Misi na di bumi sanés kanggo ngubaran dulur panyawat fisikna; anjeunna henteu malah nyageurkeun sadaya anu gering di Yudéa. Misi utamina nyaéta ngumumkeun pangampura dosa - sareng yén anjeunna sumber panghampura. Ajaib ieu henteu hartosna ngumumkeun panyembuhan fisik, tapi anu langkung penting, penyembuhan spiritual. "Nalika jalma ningal ieu, aranjeunna sieun sareng muji ka Gusti" (V 8) - tapi henteu sadayana senang ngeunaan éta.

Didahar bareng sareng dosa

Saatos kajadian ieu, anjeunna ningali [Yesus] saurang lalaki anu linggih dina adat, namina Mateus; sarta saurna ka anjeunna, Tuturkeun kuring! Sareng anjeunna ngiringan teras nuturkeun anjeunna » (V 9). Kanyataan yén Matius aya di adat nunjukkeun yén anjeunna ngangkat tugas adat ti jalma-jalma anu ngangkut barang-barang di daérah - sigana bahkan ti pamayang anu ngangkay tangkapanana ka kota pikeun dijual. Anjeunna minangka petugas adat, kasir tol sareng "rampok" anu ditugaskeun ku bangsa Romawi. Sareng anjeunna ngantepkeun tugas anu lumayan kanggo milu Yesus sareng hal anu munggaran didamel anjeunna nyaéta ngajak Yesus salametan sareng réréncangan-Na.

"Sareng kajantenan nalika anjeunna calik dina méja di bumi, lah, seueur kolektor pajeg sareng pendosa sumping sareng calik di méja sareng Yesus sareng murid na" (V 10). Ayeuna tiasa dibanding sareng pandita anu bakal angkat ka pésta di villa mafia Srimanganti.

Parisi urang Farisi nitip jinis masarakat anu aya di Yesus, tapi henteu daék langsungkeun anjeunna. Sabalikna, aranjeunna naros ka murid-muridna, "Naha tuan anjeun tuang sareng tukang pajeg sareng jelema jahat?" (V 11b). Murid-murid sigana silih perhatosan dina pikaheran sareng tungtungna Yesus ngajawab: "Kuat teu peryogikeun ka dokter, tapi anu gering" .Nanging indit sareng diajar naon hartosna (Hos. 6,6): "Kuring resep pangorbanan sareng henteu kurban." «Kuring parantos nyauran jalma dosa sareng sanés soleh» (V 12). Anjeunna ngagaduhan otoritas pikeun ngahampura - penyembuhan spiritual ogé lumangsung di dieu.

Ngan sakumaha dokter damel pikeun anu gering, janten Yesus jumeneng pikeun jalma-jalma dosa sabab éta jalma anu sumping. (Sarerea mangrupikeun dosa, tapi éta sanés hal anu diperhatoskeun ku Yesus.) Anjeunna nyauran jalma-jalma janten suci, tapi anjeunna henteu naroskeun pikeun sampurna sateuacan nyauran aranjeunna. Kusabab urang ngagaduhan rahmat langkung jauh dibanding pengadilan, Gusti hoyong urang migunakeun rahmat langkung ti ditilik batur. Sanaos urang ngalaksanakeun sagala paréntah Allah (e. Korban), tapi gagal nunjukkeun rahmat ka batur, maka urang gagal.

Lami sareng nu énggal

Urang Farisi sanés ngan ukur heran pikeun pelayanan Yesus. Murid-murid Yohanes Pembaptis naroskeun patarosan ka Yesus: "Naha kami sareng urang Farisi gancang pisan sareng murid-murid anjeun henteu saum?" (V 14). Aranjeunna berpuasa kusabab aranjeunna ngalaman kajauhan bangsa sareng Gusti.

Yesus ngawaler: «Kumaha sémah kawinan tiasa sangsara salami panganten lalaki sareng aranjeunna? Tapi waktuna bakal datang nalika panganten lalaki bakal dicandak tina aranjeunna; saterusna bakal gancang » (V 15). Teu aya alesan salami kuring di dieu, saurna - tapi anjeunna nunjukkeun yén anjeunna tungtungna - maksa - bakal "dicandak tina aranjeunna" - maka murid-muridna bakal sangsara sareng gancang.

Teras Yesus masihan aranjeunna anu paribasa: "Teu aya anu nempelkeun pakéan heubeul sareng sarupaning lawon anyar; sabab rag na ngucur baju si baju deui sareng duka janten parah. Anjeun henteu nempatkeun anggur énggal dina botol kuno; lamun kitu, selang bakal nyusud na anggur bakal ngusir sareng ngarusak hos. Tapi upami anjeun ngeusian anggur énggal kana botol anyar, duanana dilestarikan babarengan » (V 16-17). Yesus pasti henteu dugi ka "mend" parentah Parisi ngeunaan cara hirup hirup suci. Anjeunna henteu nyobian nambihan rahmat kana kurban anu diresmikeun ku urang Parisi; Sanes anjeunna nyoba ngenalkeun ideu anyar kana aturan anu tos aya. Malahan, anjeunna ngamimitian hal anu anyar. Kami nyebat éta Perjangjian Anyar.

Ningkatkeun mayit, nyageurkeun anu najis

"Nalika anjeunna nyarios ka aranjeunna, lah, salah sahiji pamingpin masarakat sumping sareng tumiba payuneun anjeunna nyarios, putri kuring nembé maot, tapi uihkeun sareng nempatkeun leungeun anjeun, anjeunna bakal hirup." (V 18). Di dieu urang nuju ka pamingpin agama anu luar biasa - saurang anu dipercaya Yesus lengkep. Yesus angkat sareng anjeunna sareng ngangkat gadis éta tina maot (V 25).

Tapi sateuacan anjeunna dugi ka imah gadis éta, jalma sanés ngadeukeutan anjeunna kanggo disageurkeun: "Sareng hiji awéwé, anu ngagaduhan aliran getih salami dua belas taun ngadeukeutan anjeunna ti tukangeun sareng nyabak hem tina jubah na. Kanggo anjeunna nyarios ka dirina: Upami kuring ngan ukur tiasa nyabak jubahna, kuring bakal weleh séhat. Teras Yesus tobat sareng ningal anjeunna, saurna, percanten, putri abdi, iman anjeun parantos ngabantosan anjeun. Sareng wanoja sehat dina waktos anu sami » (V 20-22). Awéwé éta teu murni kusabab aliran getih nya. Hukum Musa henteu ngijinkeun saha waé pikeun ngarampa anjeunna. Yesus ngagaduhan cara anyar pikeun ngalakukeun hal-hal. Daripada nyingkahan anjeunna, anjeunna nyageurkeun nalika anjeunna nyabak anjeunna. Mateus ngimpikeunana: Iman parantos ngabantosan anjeunna.

Iman parantos nyababkeun lalaki éta nyangking babaturan lumpuhna ka anjeunna. Iman mendorong Matius pikeun kaluar tina padamelan na. Iman ngajantenkeun pamingpin agama kanggo nyungkeun jadianana putrina, awéwé pikeun ngagaduhan aliran getih na tiasa disageurkeun, sareng yén jalma buta ngajak ningali Yesus (V 29). Aya sagala rupa sangsara, tapi salah sahiji sumber nyageurkeun: Yesus.

Makna spiritual jelas: Yesus ngahampura dosa, masihan kahirupan anyar sareng arah anyar dina kahirupan. Anjeunna ngajantenkeun urang bersih sareng ngabantosan urang ningali. Anggur anyar ieu henteu dituang kana aturan kuno Musa - damel anu kapisah kanggo ieu. Misi anugerah tiasa di tengah palayanan Yesus.

ku Michael Morrison


pdfDiantarana waé