Yesus kamari, dinten ieu sareng salamina

171 Yesus kamari dinten ayeuna kalanggengan Kadang-kadang urang angkat ka perayaan Natal tina Penjelmaan Putra Allah kalayan sumanget pisan anu urang ngantep Advent nyandak korsi pengker, waktos anu mimiti taun gereja Kristen. Opat Minggu Minggu Advent dimimitian taun ieu tanggal 29 Nopémber sareng nyebarkeun Natal, pésta kalahiran Yesus Kristus. Istilah "Advent" asalna tina basa Latin adventus sareng hartosna sapertos "datang" atanapi "kadatangan". Dina Advent tilu "sumping" Yesus dirayakeun (biasana dina urutan anu terbalik): ka hareup (Pulang Yesus), anu ayeuna (dina Roh Suci) sareng jaman baheula (Yesus titisan / kalahiran).

Urang bakal langkung ngartos hartos Advent upami urang ngémutan kumaha tilu datangna ieu saling pakait. Panulis Surat ka urang Ibrani nyebatkeun cara kieu: "Yesus Kristus kamari sareng ayeuna sareng sami ogé pikeun kalanggengan" (Ibrani 13,8). Yesus sumping salaku jalma jalmi (kamari), anjeunna hirup ayeuna di urang ngalangkungan Roh Suci (dinten ieu) sareng bakal balik deui salaku Raja raja sareng Pangéran sadayana pangéran (pikeun kalanggengan). Cara séjén pikeun ningali ieu nyaéta ngeunaan karajaan Allah. Penjelmaan Yesus dibawa ka manusa karajaan Allah (kamari); anjeunna nyalira ngajak jalma-jalma anu iman pikeun lebet ka karajaan éta sareng ngiringan ilubiung di dinya (ayeuna); sareng nalika anjeunna balik anjeunna bakal ngungkabkeun karajaan Allah anu tos aya ka sadaya umat manusa (pikeun kalanggengan).

Yesus nganggo sababaraha pasemon pikeun ngajelaskeun karajaan anu badé didirikeun na: pasemon bibit anu tumuh dina tiiseun sareng teu katingali (Markus 4,26-29), éta tina siki mustard, anu muncul tina siki leutik sareng tumuh janten rungkun ageung (Markus 4,30: 32), ogé ragi, anu ragi sadayana adonan (Mateus 13,33). Perumpamaan ieu nunjukkeun yén karajaan Allah dibawa ka bumi kalayan dijelmakeunana Yesus, sareng éta leres-leres teras leres ayeuna. Yesus ogé nyarios: "Tapi upami kuring ngusir roh-roh jahat ku Ruh Allah [anu anjeunna lakukeun], karajaan Allah parantos sumping ka anjeun" (Mateus 12,28; Lukas 11,20). Karajaan Allah aya, cenah, sareng bukti-bukti ieu didokuméntasikeun dina ngusir setan sareng padamelan garéja anu hadé.
 
Kakuatan Gusti teras-terasan diturunkeun ku kakuatan jalma-jalma anu hirup dina kanyataan karajaan Allah. Yesus Kristus mangrupikeun kapala garéja, anjeunna kamari, ayeuna sareng bakal salamina. Sakumaha karajaan Allah parantos aya dina pagawéan spiritual Yesus, ayeuna ogé aya dina karya spiritual garéja-Na (sanaos teu acan sampurna). Yesus Raja cicing di urang; kakuatan spiritual na cicing di urang, sanajan karajaanna henteu acan épéktip. Martin Luther narik perbandingan yén Yesus parantos ngabeungkeut Iblis, sanaos dina ranté anu panjang: «[...] anjeunna [Setan] henteu tiasa ngalakukeun langkung ti anjing jahat dina ranté; anjeunna tiasa ngagogog, lumpat bulak-balik, ngarobih dirina ku ranté. "

Karajaan Allah bakal janten kanyataan dina sadayana kasampurnaan - éta mangrupikeun "abadi" anu urang ngarepkeun. Urang terang yén urang moal tiasa ngarobih sakumna dunya di dieu sareng ayeuna, henteu paduli kumaha urang nyobian ngagambarkeun Yesus dina cara hirup urang. Ngan Yesus anu tiasa ngalakukeun ieu, sareng anjeunna bakal ngalaksanakeunana dina sagala kamuliaan nalika balikna. Upami karajaan Allah parantos mangrupikeun kanyataan, éta ngan ukur bakal janten kanyataan dina kasampurnaan na di pikahareupeun. Upami masih seueur disumputkeun ayeuna, éta bakal pinuh wangsit dina wangsulna Yesus.

Paulus nyarios sering ngeunaan karajaan Allah dina hartian kahareupna. Anjeunna ngingetkeun naon waé anu tiasa nyegah urang tina "ngawariskeun karajaan Allah" (1 Korinta 6,9: 10-15,50 sareng 5,21; Galata 5,5; Epesus). Sakumaha sering ditingali tina pilihan kecap na, anjeunna teras-terasan yakin yén karajaan Allah bakal kawujud dina akhir dunya (1Tatur 2,12; 2Tatur 1,5; Kolosa 4,11:2; 4,2 Timoteus 18 jeung). Tapi anjeunna ogé terang yén dimana waé ayana Yesus, karajaanna parantos aya, bahkan dina "jaman ayeuna, dunya jahat" sapertos anu disebatna. Kusabab Yesus cicing di urang di dieu sareng ayeuna, karajaan Allah parantos aya, sareng numutkeun Paulus kami parantos ngagaduhan kawarganagaraan di karajaan langit (Filipi 3,20).

Advent ogé diucapkeun ngeunaan kasalametan urang, anu dimaksud dina Perjanjian Anyar dina tilu waktos: kapungkur, ayeuna sareng pikahareupeun. Kasalametan urang anu parantos dilaksanakeun ngagambarkeun jaman baheula. Hal éta dilakukeun ku Yesus dina datangna kahijina - ngalangkungan hirupna, pupusna, dihirupkeun sareng di angkat deui. Kami ngalaman ayeuna ayeuna yén Yesus hirup di urang sareng nyauran ka padamelanana di Karajaan Allah (Karajaan Sawarga) pikeun ilubiung. Mangsa hareupna nyaéta minuhan lengkep panebusan anu bakal sumping ka urang nalika Yesus mulih pikeun sadayana katingali sareng Gusti bakal sadayana sadayana.

Pikaresepeun pikeun dicatet yén Alkitab nekenkeun penampilan Yesus dina katingali na anu mimiti sareng akhir. Antara "kamari" sareng "abadi", kadatangan Yesus ayeuna henteu katingali dugi ka urang henteu ningali anjeunna ngumbara sapertos jalma-jalma anu hirup di abad kahiji. Tapi kumargi urang ayeuna duta pikeun Kristus (2 Korinta 5,20), urang disauran nangtung pikeun kanyataan Kristus sareng karajaanna. Sanajan Yesus henteu katingali, urang terang yén anjeunna aya sareng urang sareng moal ninggali urang atanapi ngantepkeun urang. Sasama urang tiasa mikawanoh kana diri urang. Kami dipenta pikeun ngaleungitkeun kamuliaan karajaan dina potongan ku ngantepkeun buah Roh Suci pikeun nyusup urang sareng ngajaga paréntah anyar Yesus pikeun silih pikanyaah (Yohanes 13,34: 35).
 
Nalika urang ngartos yén fokusna nyaéta dina Advent, yén Yesus kamari, dinten ieu, sareng salamina, urang langkung tiasa ngartos motif tradisional dina bentuk opat lilin anu sateuacanna waktos sumpingna Gusti: ngarep-ngarep, Damai, kabagjaan sareng cinta. Salaku Al Masih anu ku nabi diucapkeun, Yesus mangrupikeun nyata pangharepan anu masihan kakuatan pikeun umat Allah. Anjeunna sumping sanés salaku prajurit atanapi raja anu nalukkeun, tapi salaku Pangéran Damai, pikeun nunjukkeun yén rarancang Gusti pikeun badami. Motif kabagjaan nunjukkeun antisipasi pikabungaheun kalahiran sareng wangsul Jurusalamet urang. Cinta nyaéta naon-naon Gusti. Anjeunna anu bogoh bogoh ka urang kamari (sateuacan nyiptakeun dunya) sareng teras ngalakukeunana, (masing-masing sareng ku cara anu biasa) duanana ayeuna sareng salamina.

Kuring ngadoa yén usum Advent bakal dieusian ku harepan, katengtreman sareng kabagjaan Yesus, sareng ku kakuatan Roh Suci anjeun bakal ngingetan unggal dinten kumaha anjeunna bogoh ka anjeun.

Percanten ka Yesus kamari, dinten sareng salamina,

Joseph Tkach

presiden
KOMUNITAS GRATIS KOMUNITAS


pdfAdvent: Yesus kamari, ayeuna sareng salamina