Hayu cahya Kristus terang

Lampu 480 christi hurung Swiss mangrupikeun nagara anu éndah kalayan situ, gunung sareng lebak. Dina sababaraha dinten gunung éta katutup ku kerudut halimun anu lebet lebet ka lebak. Nagara ieu gaduh pesona tertentu dina dinten-dinten ieu, tapi kageulisan anu lengkepna henteu tiasa kahartos. Dina dinten anu sanés, nalika kakuatan panonpoé naék naékkeun cadar anu katutupan halimun, sakumna bentang tiasa ditingali dina lampu anu énggal sareng tina sudut pandang anu béda. Ayeuna gunung-gunung anu katutup salju, lebak hejo, curug ngagoréng sareng tasik berwarna Empang tiasa katingal dina kamulyaan na.

Ieu ngingetkeun kuring ngeunaan naskah ieu dina Kitab Suci: «Tapi hartosna teu jelas. Nepi ka poé ieu, simbut ieu tetep aya di luhur perjanjian kuno nalika dibaca; éta teu kaungkap sabab éta dikaluarkeun dina Kristus. Nanging upami éta balik deui ka Jungjunan, siling bakal dicabut » (2 Korinta 3,14:16 sareng).

Paul ditunjuk kalayan ati-ati ku Gamaliël "dina hukum bapa-bapa urang". Paul ngajelaskeun kumaha anjeunna ningali dirina hubungan ka hukum: "Kuring disunatan dina kadalapan, kuring ti urang Israil, ti suku Benyamin, saurang Ibrani ti Ibrani, numutkeun hukum Parisi, numutkeun kana kakawasaan anu ngadani masarakat. teu bener-bener sabada kaadilan dibutuhkeun ku hukum » (Pilipus 3,5-6).

Anjeunna ngajelaskeun ka Galatia: «Kuring henteu nampi pesen ieu tina hiji jalma sareng teu diarahkeun ku éta hiji jalma; sanés, Yesus Kristus nyalira waé ka kuring » (Galata 1,12 Tarjamahan Anyar Geneva).

Ayeuna, dipasihan ku Putra Allah anu bangkit, anu ngaleungitkeun cadar ka Paulus, Paulus ningali hukum sareng sadayana bentang Alkitab dina lampu anu anyar sareng tina sudut pandang anu béda. Ayeuna anjeunna ningali yén konsepsi dua putra dua awéwé Abraham, Hagar sareng Sarah, dina buku Musa anu munggaran, gaduh artos anu langkung luhur sareng simbolik pikeun nunjukkeun yén perjanjian lawas parantos réngsé sareng perjanjian énggal diangkat. Anjeunna nyarioskeun dua Yerusalem. Hagar nangtung pikeun abad ka-1 Yerusalem, kota anu dikuasai ku bangsa Romawi sareng dikaluarkeun ku aturan hukum. Sara, di sisi anu sanés, pakait sareng Yerusalem anu aya di luhur, anjeunna mangrupikeun indung rahmat. Anjeunna memperkirakeun kalahiran sareng Iskak sareng urang Kristen. Ishak mangrupikeun anak tina jangji, sakumaha ogé unggal anu mukmin dilahirkeun gaib. (Galata 4,21-31). Anjeunna ayeuna ningali yén jangji anu dipasihkeun ka Abraham diwariskeun ngalangkungan iman ka Kristus. «Sareng anjeunna (Yesus) Gusti nyarios leres ka sadaya jangji na. Ditanya ku anjeunna, ku sabab éta urang nyarioskeun Amin ka kamulyaan Gusti. Allah nempatkeun kami dina dasar teguh ieu sareng anjeun: dina Kristus » (2 Korinta 1,20: 21 Good News Bible). Sanaos pandangan sateuacanna ngeunaan hukum, anjeunna ayeuna ningali yén kitab suci (hukum sareng nabi) ngungkabkeun kaadilan ti Allah, sajaba ti hukum: «Ayeuna, tanpa ngalakukeun nanaon tentang hukum, kabeneran sateuacan Gusti diturunkeun, dibuktikeun ku hukum sareng nabi-nabi. Tapi kuring nyarioskeun ngeunaan kaadilan sateuacana Gusti anu sumping ku iman ka Yesus Kristus ka sadayana anu iman » (Roma 3,21: 22). Ayeuna anjeunna kahartos Injil mangrupikeun warta saé kurnia Gusti.

Perjanjian Lama teu aya anu bosen, tapi sapertos Paulus, urang Nasrani kedah ngartos sareng napsirkeunana upami terang dina rukunna Putra Allah, Yesus Kristus. Sakumaha Paulus nyerat: «Tapi sadayana anu diturunkeun maka katingali aya dina terang kana naon éta. Langkung seueur: sadayana anu parantos katingali mangrupikeun bagian tina terang. Éta sababna ogé nyarios: Bangun, anjeun bobo, teras bangké ti nu maraot! Mangka Kristus bakal caang-Na terang anjeun » (Epesus 5,13: 14 Tarjamahan Anyar Jenéwa).

Ieu mangrupikeun kejutan pikeun anjeun ngalaman pandangan Yesus anyar ieu. Kalayan ngadadak, hiji sudut pandang diperpanjang kabuka, sabab Yesus bakal nyaangan sorotan anu nyumput jantung anjeun ku panon anu disenengi ku kecap-kecap na sering ogé ngalangkungan sasama manusa anjeun. Ieu tiasa janten quirks pribadi atanapi kasusah anu ngahesekeun hirup sareng tatangga anjeun sareng henteu ngalayanan kamulyaan Gusti. Di dieu ogé, Yesus tiasa angkat jilbab ti anjeun. Anjeunna hoyong anjeun ngadangukeun kanyataan kalayan panon anu jelas sareng robih naon anu nyamar sareng pandangan anjeun sareng batur sareng anjeunna.

Cikan Kristus terangkeun anjeun luhur sareng ngaleungitkeun jilbab ngalangkungan anjeunna. Hirup sareng dunya anjeun bakal katingali béda pisan ngaliwat kacamata Yesus ti anu kantos anjeun bayangkeun.

Eddie Marsh


pdfHayu Kristus caang lampu