Ibadah sajati

560 ibadah sajati Kontroversi utama antara urang Yahudi sareng urang Samaria dina waktos Isa nyaéta dimana Gusti kedah disembah. Kusabab urang Samaria henteu gaduh bagian deui di kuil di Yérusalém, aranjeunna nyandak pandangan yén Gunung Garizim mangrupikeun tempat anu pas pikeun nyembah Gusti sareng sanés Yérusalém. Nalika kuil ieu diwangun, sababaraha urang Samariten parantos nawiskeun urang Yahudi pikeun ngabantosan aranjeunna ngawangun deui candi aranjeunna, sareng Zerubbabel parantos nolak aranjeunna. Urang Samaria ngaréspon ku ngadu'a ka Pérsia sareng lirén damel (Esra [rohangan]] 4). Nalika urang Yahudi ngawangun deui tembok kota Yérusalém, gubernur Samarias ngancam badé nyandak tindakan militér ngalawan urang Yahudi. Akhirna, urang Samaria ngawangun candi nyalira di Gunung Gerizim, anu diwangun ku urang Yahudi taun 128 SM. Dirusak. Sanaos dasar dua agama anjeun mangrupikeun hukum Musa, aranjeunna musuh anu pait.

Yesus di Samaria

Kaseueuran urang Yahudi nyingkahan Samaria, tapi Yesus angkat ka bumi ieu sareng murid-muridna. Anjeunna capé, maka anjeunna linggih di sisi sumur caket kota Sychar sareng ngutus murid-muridna ka kota pikeun mésér tuang (Yohanes 4,3: 8). Hiji awéwé ti Samaria datang sareng Yesus nyarios ka anjeunna. Anjeunna heran yén anjeunna nyarios sareng awéwé Samaria, sareng murid-muridna, dina gilirannana, yén anjeunna nyarios sareng awéwé (Ayat 9 sareng 27). Yesus haus tapi teu ngagaduhan naon-naon pikeun narik cai - tapi manena mah. Awéwé éta keuna ku kanyataan yén urang Yahudi saleresna ngahajakeun nginum tina wadah cai awéwé Samaritan. Kaseueuran urang Yahudi nganggap bejana sapertos najis numutkeun ritus na. "Yesus ngawaler sareng nyarios ka anjeunna: Upami anjeun terang kurnia Allah sareng saha anjeunna anu nyarios ka anjeun: Pasihan kuring inuman, anjeun bakal naroskeun ka anjeunna, sareng anjeunna bakal masihan anjeun cai hirup" (Yohanes 4,10).

Yesus nganggo lakon dina kecap. Ungkapan "cai hirup" biasana ngandung cai anu ngalir, ngalir. Awéwé éta terang pisan yén hiji-hijina cai di Sychar nyaéta di sumur éta sareng yén teu aya cai ngalir di caketna. Janten anjeunna naroskeun ka Yesus naon anu anjeunna carioskeun. «Yesus ngawaler sareng nyarios ka anjeunna, Sing saha anu nginum cai ieu bakal haus deui; tapi sing saha anu nginum cai anu kuring pasihkeun ka anjeunna moal haus salamina, tapi cai anu bakal kuring pasihkeun anjeunna bakal dijantenkeun sumber cai anu ngalir kana kahirupan anu langgeng » (Yohanes 4,13: 14).

Naha awéwé éta daék narima bebeneran spiritual ti musuh anu iman? Naha anjeunna bakal nginum cai yahudi? Anjeunna tiasa ngartos yén ku sumber sapertos kitu, anjeunna moal haus deui sareng henteu kedah kerja keras. Kusabab anjeunna henteu tiasa ngartos anu leres anu anjeunna nyarioskeun, Yesus ngalieuk kana masalah dasar awéwé. Anjeunna nyarankeun yén anjeunna nyauran salakina sareng sumping deui sareng anjeunna. Sanaos anjeunna parantos terang yén anjeunna henteu gaduh salaki, anjeunna masih naroskeun ka anjeunna, panginten salaku tanda kakuatan spiritual na.

Ibadah sajati

Saatos terang yén Yesus mangrupikeun nabi, wanoja Samaria ngabantah kontroversi sepuh antara urang Samaria sareng urang Yahudi anu mana tempat anu pas pikeun ibadah ka Gusti Allah. "Karuhun urang disembah di gunung ieu, sareng anjeun nyarios yén di Yérusalém mangrupikeun tempat anu kedah disembah" (Yohanes 4,20).

«Yesus nyarios ka anjeunna: Percanten ka abdi, awéwé, waktos bakal sumping nalika anjeun moal nyembah ka Rama boh di gunung ieu atanapi di Yérusalém. Anjeun henteu terang naon anu anjeun sembah; tapi urang terang naon anu urang nyembah; pikeun kasalametan asalna ti urang Yahudi. Tapi waktuna bakal datang, sareng ayeuna, anu nyembah anu sajati bakal nyembah ka Rama ku sumanget sareng anu leres; sabab Rama ogé hoyong anu nyembah sapertos kitu. Allah sumanget, sareng jalma-jalma anu nyembah ka Anjeunna kedah nyembah anjeunna dina roh sareng dina kanyataan » (Yohanes 4,21: 24).

Naha Yesus ngadadak ngarobih masalah? Henteu, teu kedah. Injil Yohanes masihan kami indikasi salajengna: "Kecap-kecap anu Kuring parantos nyarios ka anjeun nyaéta sumanget sareng hirup" (Yohanes 6,63). "Kami jalan sareng bebeneran sareng kahirupan" (Yohanes 14,6). Yesus ngungkabkeun bebeneran spiritual anu hébat ka awéwé Samaria anu anéh ieu.

Tapi awéwé éta henteu yakin naon anu kedah dipikirkeun sareng nyarios: "Kuring terang yén Al Masih bakal sumping, anu disebat Kristus. Nalika anjeunna sumping, anjeunna bakal nyarios ka kami sadayana. Yesus nyarios ka anjeunna: Ieu kuring anu nyarios sareng anjeun " (Vv. 25-26).

Wahyu na nyalira "Ieu kuring" (Mesias) - mahiwal pisan. Yesus jelas ngaraos saé sareng tiasa nyarios sacara terang-terangan pikeun mastikeun yén naon anu anjeunna carioskeun ka anjeunna leres. Awéwé éta ninggalkeun jar cai na indit ka kota kota ngawartosan ka sadayana tentang Yesus; sareng anjeunna yakin yén masarakat pikeun parios éta nyalira, sareng seueur diantarana anu percanten. "Tapi seueur urang Samaria ti kota ieu anu percanten ka anjeunna kusabab kecap awéwé anu kasaksian: Anjeunna ngawartosan naon anu kuring lakukeun. Nalika urang Samaria sumping ka anjeunna, aranjeunna nyungkeun anjeunna tetep sareng aranjeunna; sareng anjeunna cicing di dinya dua dinten. Sareng seueur deui anu dipercaya demi pangandika-Na » (Vv. 39-41).

Nyembah ayeuna

Gusti sumanget sareng hubungan urang sareng anjeunna spiritual. Sabalikna, fokus ibadah urang nyaéta Yesus sareng hubungan urang sareng anjeunna. Anjeunna sumber cai hirup anu urang butuhkeun pikeun hirup langgeng urang. Kami peryogi ijab kabul yén urang peryogi aranjeunna sareng nyungkeun anjeunna ngaleungitkeun haus kami. Kalayan kecap séjén, dina métafora Wahyu, urang kedah ngaku yén urang miskin, buta, sareng taranjang sahingga urang nyungkeun ka Gusti pikeun kabeungharan spiritual, paningal, sareng papakéan.

Anjeun neneda dina sumanget sareng dina bebeneran nalika anjeun milari Yesus naon anu anjeun peryogikeun. Bakti anu leres sareng muja Gusti henteu dicirikeun ku penampilan luar, tapi ku sikep anjeun ka Yesus Kristus sareng hartosna nguping kecap-kecap Yesus sareng sumping ka ramana spiritual anjeun ngalangkungan anjeunna.

ku Joseph Tkach