Bandingkeun, ngira-ngira sareng pareng

605 ngabandingkeun meunteun sareng ngahukum Urang hirup di dunya anu utamina hirup numutkeun kana motto: "Kami saé sareng anu sanésna sadayana goréng". Unggal dinten urang nguping aya kelompok ngagorowok jalma sanés ku alesan politik, agama, ras atanapi sosial ékonomi. Média sosial sigana ngajantenkeun ieu langkung parah. Pendapat urang tiasa disayogikeun ku rébuan, langkung ti anu dipikahoyong, jauh sateuacan urang gaduh kasempetan pikeun merhatoskeun kecap-kecapna sareng ngaréspon éta. Pernahna kelompok anu béda-béda tiasa ngagorowok séwang-séwangan kalayan gancang sareng banter pisan.

Yesus nyarioskeun carita ngeunaan urang Parisi sareng petugas pajeg anu ngadoa di Bait Allah: "Dua jalma angkat ka Bait Allah pikeun ngado'a, anu saurang urang Parisi, anu hiji deui juru pajeg" (Lukas 18,10). Éta mangrupikeun perumpamaan klasik ngeunaan "kami sareng anu sanés". Urang Parisi bangga ngadéklarasikeun: "Kuring hatur nuhun, Gusti, yén kuring henteu sapertos jalma sanés, garong, teu adil, zinah, atanapi bahkan sapertos ieu pajeg. Kuring puasa dua kali saminggu sareng nyapuluh sadayana anu kuring candak. Pungut pajak, Nanging, jumeneng jauh sareng henteu hoyong angkat panonna ka surga, tapi nyabak dada sareng nyarios: Gusti, welas asih ka abdi jalma dosa! " (Lukas 18,11-13).

Yesus ngajelaskeun di dieu skénario "urang ngalawan batur" anu henteu kawih dina waktosna. Urang Parisi dididik, beresih, sareng taqwa, sareng ngalakukeun naon anu dipikahoyong ku anjeunna. Anjeunna sigana mangrupikeun jinis "kami" anu hoyong diulem ka pesta sareng hajatan sareng impian pikeun nikah ka putri. Panagih pajak, di sisi anu sanés, mangrupikeun salah sahiji "anu sanés"; anjeunna ngempelkeun pajak ti rakyatna nyalira pikeun kakuatan penjajahan Roma sareng dibenci. Tapi Yesus ngeureunkeun caritaanana ku kalimat: «Kuring béjakeun ka anjeun: tukang pajak ieu turun ka imahna anu ditetepkeun, sanés anu éta. Pikeun sing saha anu ngagungkeun dirina bakal direndahkeun; sareng saha waé anu ngahinakeun dirina bakal kaluhur » (Lukas 18,14). Hasilna kaget panongtonna. Kumaha carana jalma ieu, anu jelas ngalakukeun dosa di dieu, tiasa dijantenkeun alesan? Yesus resep ngabongkar naon anu kajantenan jero pisan. Sareng Yesus teu aya babandingan "kami sareng anu sanés". Farisi ieu dosa ogé petugas pajeg. Dosa na kirang atra sareng kusabab anu sanés teu tiasa ningalna, gampang pisan ngarahkeun ramo ka "anu sanés".

Sedengkeun urang Parisi dina carita ieu henteu daék ngaku-ngaku kabeneran dirina, dosa sareng sombong, petugas pajak sadar yén kalepatanana. Kanyataanna, urang sadayana parantos gagal sareng urang sadayana peryogi dukun anu sami. "Tapi kuring nyarioskeun kaadilan di payuneun Gusti, anu sumping ku iman ka Yesus Kristus ka sadayana anu percanten. Kusabab teu aya béntenna di dieu: aranjeunna sadayana jalma dosa sareng henteu gaduh kamuliaan anu sakuduna dipibanda dipayuneun Gusti, sareng dijantenkeun tanpa jasa tina rahmat-Na ku panebusan anu sumping liwat Kristus Yesus » (Roma 3,22: 24).

Penyembuhan sareng panyucian datang ku iman ka Yesus Kristus ka sadayana anu percanten, nyaeta, anu satuju sareng Yesus ngeunaan hal ieu sareng sahingga ngamungkinkeun anjeunna hirup di anjeunna. Sanés perkawis "kami ngalawan anu sanés", éta ngan ukur pikeun urang sadayana. Teu tugas urang nangtoskeun jalma sanés. Éta cekap pikeun ngartos yén urang sadayana peryogi kasalametan. Urang sadayana panampi rahmat Gusti. Urang sadayana ngagaduhan juru salamet anu sami. Nalika urang nyungkeun pitulung Gusti ka urang ningali batur sakumaha Anjeunna ningali aranjeunna, urang gancang ngarti yén di Yesus teu aya urang sareng anu sanés, ngan urang. Roh Suci ngamungkinkeun urang ngartos ieu.

ku Greg Williams