Anggur kawinan

619 anggur kawinan John, murid Yesus, nyarioskeun carita anu pikaresepeun anu lumangsung dina mimiti pelayanan Yesus di bumi. Yesus ngabantosan pesta kawinan kusabab éra pisan ku ngajantenkeun cai janten anggur anu paling saé. Abdi resep pisan nyobian anggur ieu sareng kuring sajalan sareng Martin Luther, anu nyatakeun: "Bir mangrupikeun karya manusa, tapi anggur ti Gusti".

Sanaos Kitab Suci henteu nyarios nanaon tentang jenis anggur anu dipikahoyong ku Yesus nalika anjeunna ngajantenkeun cai janten anggur nalika kawinan, éta panginten "Vitis vinifera," anu rupa-rupa tina buah anggur asalna tina anu ngadamel anggur ayeuna bakal dihasilkeun. Jenis anggur ngahasilkeun buah anggur anu kulitna langkung kandel sareng batu anu langkung ageung sareng biasana langkung amis tibatan anggur méja anu urang terang.

Kuring ngareuwaskeun yén kaajaiban umum mimiti Yesus pikeun ngarobah cai kana anggur lumangsung dina sudut pandang swasta, tanpa kaseueuran tamu pésta kawinan bahkan henteu aya perhatosan. Yohanes namina mujizat, tanda ku naon Yesus ngungkabkeun kamulyaan-Na (Yohanes 2,11). Tapi ku cara naon anjeunna ngalakukeun ieu? Dina nyageurkeun jalma-jalma, Yesus ngungkabkeun kawenanganana pikeun ngahampura dosa. Ku dilaknat tangkal anjir, anjeunna nunjukkeun yén pangadilan bakal datang ka Bait Allah. Ku penyembuhan dina Sabat, Yesus ngungkabkeun kawenanganana dina Sabat. Dina ngahudangkeun jalma-jalma ti nu maraot, anjeunna ngungkabkeun yén anjeunna téh kiamat sareng kahirupan. Ku tuang rébuan, anjeunna ngungkabkeun yén anjeunna mangrupikeun roti kahirupan. Nalika sacara ajaib masihan murah hati pikeun pésta kawinan di Cana, Yesus netelakeun yén anjeunna nyaéta jalma anu nyepeng berkah anu hébat tina karajaan Allah. «Yesus ngadamel seueur tanda anu sanés sateuacan murid-muridna, anu henteu ditulis dina buku ieu. Tapi ieu dituliskeun supaya anjeun percaya yén Isa nyaéta Al Masih, Putra Allah, sareng, sabab anjeun yakin, anjeun tiasa ngagaduhan hirup dina nami-Na » (Yohanes 20,30: 31).

Mujizat ieu penting pisan kusabab éta masihan murid-murid Yesus buktosna di awal pisan yén anjeunna leres-leres mangrupikeun Putra Allah anu jadian anu diutus pikeun nyalametkeun dunya.
Nalika kuring merhatoskeun kaajaiban ieu, kuring ningali dina pikiran kuring kumaha Yesus ngarobih urang kana hal anu jauh langkung mulia tibatan anu bakal aya tanpa karya-karya ajaib-Na dina kahirupan urang.

Kawinan di Cana

Marilah urang ayeuna ningali kana sejarah anu langkung caket. Dimimitian ku kawinan di Cana, hiji kampung alit di Galilea. Lokasi na sigana henteu masalah teuing - malah kanyataan yén éta kawinan. Pernikahan mangrupikeun perayaan anu pang pentingna sareng pangpentingna pikeun urang Yahudi - minggu perayaan nunjukkeun status sosial kulawarga anyar dina komunitas. Pernikahan mangrupikeun perayaan anu saéna yén perjamuan kawinan sering dianggo métaforis pikeun ngajelaskeun berkah dina jaman mesianis. Yesus nyalira ngagunakeun gambar ieu pikeun ngajelaskeun karajaan Allah dina sababaraha pasemonna.

Anggur parantos béak sareng Mary ngawartosan ka Yesus, numana Isa ngawaler: "Naon hubunganana sareng anjeun sareng anjeun, awéwé? Jam kuring teu acan aya di dieu » (Yohanes 2,4 ZB). Dina titik ieu, Yohanes nunjukkeun yén Yesus dugi ka langkung tiheula dina waktosna dina naon anu dilakukeun. Maria ngaharepkeun Yesus ngalakukeun naon sabab anjeunna maréntahkeun palayan pikeun ngalakukeun naon waé anu dipénta ku aranjeunna. Kami henteu terang naha anjeunna mikirkeun kaajaiban atanapi jalan tol pondok ka pasar anggur anu pang caketna.

Wudhu ritual

John ngalaporkeun: "Aya genep kendi batu cai, sapertos anu dipaké ku urang Yahudi pikeun wudhu anu diresepkeun. Kendi dicekel antara dalapan puluh sareng saratus dua puluh liter tiap » (Yohanes 2,6 Tarjamahan Anyar Jenéwa). Pikeun prakték beberesihna, aranjeunna langkung milih cai tina wadah batu tibatan kapal keramik anu sanésna dianggo. Bagéan sajarah ieu sigana penting pisan. Yesus badé ngarobih cai tangtu kana anggur pikeun upacara wudhu Yahudi. Bayangkeun naon anu bakal kajadian upami tamu hoyong ngumbah deui. Aranjeunna bakal ningali kapal cai sareng mendakan masing-masing ngeusi anggur! Teu bakal aya deui cai pikeun ritus na sorangan. Janten, nyuci rohani tina dosa ku getih Yesus ngagentoskeun nyeuseuh ritual. Yesus ngalaksanakeun upacara-upacara ieu sareng ngagentoskeun aranjeunna anu langkung saé - nyalira. Para pelayan teras nyuruput anggur sareng ngangkir ka tuan, anu teras nyarios ka panganten lalaki: «Sadayana masihan anggur anu saé heula sareng, nalika aranjeunna mabok, kirang ; tapi anjeun nahan anggur anu saé dugi ka ayeuna » (Yohanes 2,10).

Naha saur anjeun Yohanes ngarékam kecap ieu? Salaku naséhat pikeun banquets hareup atanapi nunjukkeun yén Yesus tiasa ngadamel anggur anu saé? Henteu, maksad kuring kusabab hartos simbolikna. Anggur mangrupikeun simbol pikeun getihna anu héd, anu nyababkeun pangampunan pikeun sadaya umat manusa. Wudhu ritual ngan ukur kalangkang anu langkung saé anu bakal datang. Yesus nyandak anu anyar sareng langkung saé.

Pembersihan kuil

Dina raraga memperdalam topik ieu, Yohanes nyarios ka urang di handap kumaha Yesus ngusir para padagang ti payuneun candi. Anjeunna nyarioskeun deui carita dina kontén agama Yahudi: "Paska urang Yahudi parantos caket, sareng Yesus angkat ka Yerusalem" (Yohanes 2,13). Yesus mendakan jalma-jalma di Bait Allah anu ngajual sasatoan sareng silih tukeur artos di dinya. Éta mangrupikeun sato anu ditawarkeun salaku kurban ku jalma anu iman pikeun pangampunan dosa sareng artos anu dianggo mayar pajeg kuil. Yesus ngabeungkeut bencana saderhana sareng ngusir sadayana.

Héran yén hiji jalma tiasa ngudag sadaya padagang. Kuring anggap para padagang terang yén aranjeunna sanés milik didieu sareng seueur jalma biasa henteu hoyong aranjeunna didieu ogé. Yesus ngan saukur ngalaksanakeun naon anu parantos dirasa ku jalma-jalma sareng padagang terang yén aranjeunna langkung seueur. Josephus Flavius ​​ngajelaskeun usaha-usaha sanés pamimpin Yahudi pikeun ngarobih adat kuil; dina kasus-kasus ieu, panyambat sapertos kitu naék di kalangan masarakat yén upaya dieureunkeun. Yesus teu ngagaduhan nanaon ngalawan jalma anu ngajual sato pikeun pangorbanan atanapi tukeur artos pikeun maturan kuil. Anjeunna nyarios nanaon ngeunaan biaya tukeur anu ditagihkeun pikeun éta. Naon anu dikutukna ngan saukur tempat anu dipilih pikeun éta: «Anjeunna ngadamel bencana kaluar tina tali sareng ngusir aranjeunna sadayana ka Bait Allah sareng domba sareng sapi teras tuang artos ka para tukang ganti sareng ngetok méja sareng nyarios ka anu japati dijual: Bawa anu jauh sareng ulah ngajantenkeun bumi bapak abdi janten toko serba aya! " (Yohanes 2,15: 16). Aranjeunna ngagaduhan usaha anu nguntungkeun tina iman.

Pamingpinan iman Yahudi henteu néwak Yesus, aranjeunna terang yén jalma-jalma nyatujuan naon anu parantos dilakukeun ku anjeunna, tapi aranjeunna naros ka anjeunna naon anu masihan anjeunna hak polah sapertos kieu: «Jenis naon anu anjeun nunjukkeun ka kami yén anjeun diidinan ngalakukeun ieu? ? Yesus ngawaler sareng saurna, "Ruksak Bait Allah ieu, sareng dina tilu dinten abdi bakal angkat deui" (Yohanes 2,18: 19).

Yesus henteu ngajelaskeun ka aranjeunna naha Bait Allah sanés tempat pikeun kagiatan sapertos kieu. Yesus nyarioskeun awakna nyalira, anu teu dikenal ku para pamimpin Yahudi. Henteu diragukeun aranjeunna panginten waleranna pikaseurieun, tapi aranjeunna henteu néwak anjeunna ayeuna. Kabangkitan Yesus nunjukkeun yén anjeunna berwenang pikeun ngabersihkeun Bait Allah, sareng kecap-Na parantos nunjukkeun kana karusakan anu caket.

«Teras saur urang Yahudi, Bait Allah ieu diwangun dina opat puluh genep taun, sareng anjeun bakal ngangkat éta dina tilu dinten? Tapi anjeunna nyarioskeun candi awakna. Nalika anjeunna gugah tina maot, murid-murid na émut yén anjeunna parantos nyarios ieu sareng percanten kana tulisan suci sareng kecap anu ku Isa dicarioskeun » (Yohanes 2,20: 22).

Yesus ngeureunkeun boh pangorbanan Bait Allah sareng ritual pembersihan, sareng para pamimpin Yahudi tanpa sengaja ngabantosan anjeunna ku nyobaan ngancurkeun anjeunna sacara fisik. Dina tilu dinten, nanging, sadayana ti cai dugi ka anggur sareng anggur dugi ka getihna kedah disucikeun sacara simbolis - ritual anu maot janten ramuan iman anu pamungkas. Abdi angkat gelas kuring pikeun kamulyaan Yesus, kana karajaan Allah.

ku Joseph Tkach