Naon Yesus nyebutkeun ngeunaan Roh Suci

383 naon anu Yesus nyarioskeun ngeunaan roh suci

Kuring kadang-kadang nyarios ka anu percaya anu sesah ngartos kunaon Roh Suci, sapertos Rama sareng Putra, nyaéta Gusti - salah sahiji tina tilu Jalma tina Tritunggal. Kuring biasana ngagunakeun Kitab Suci pikeun nunjukkeun kualitas sareng tindakan anu ngaidéntifikasi Rama sareng Putra salaku jalma sareng yén Roh Suci digambarkan salaku jalma dina cara anu sami. Teras kuring nyebatkeun seueur gelar anu digunakeun pikeun ngarujuk kana Roh Suci dina Alkitab. Sareng pamustunganana, kuring bakal diajar naon anu diajarkeun ku Yesus ngeunaan Roh Suci. Dina surat ieu kuring bakal fokus kana ajaranana.

Dina Injil Yohanes, Yesus nyarioskeun ngeunaan Roh Suci dina tilu cara: Roh Suci, Roh Kaleresan sareng Paraklētos (kecap Yunani anu dibérékeun dina sababaraha tarjamahan Alkitab sareng panyokong, pembimbing, pembantunya sareng panglipur). Tulisan nunjukkeun yén Yesus henteu ningali Roh Suci ngan ukur salaku sumber kakuatan. Kecap paraklētos hartosna "saha anu nangtung ku" sareng umumna disebut dina literatur Yunani salaku jalma anu ngagambarkeun sareng ngabéla batur dina hiji perkara. Dina tulisan Yohanes, Yesus nunjukkeun dirina salaku paraklētos sareng nganggo istilah anu sami pikeun ngarujuk ka Roh Suci.

Wengi sonten sateuacan dieksekusi, Yesus ngawartosan ka murid-muridna yén anjeunna bakal ninggalkeun aranjeunna (Yohanes 13,33), tapi jangji moal ninggalkeun aranjeunna "salaku budak yatim piatu" (Yohanes 14,18). Gantina, anjeunna jangji, anjeunna bakal naros ka bapak kanggo ngintun "panglipur anu sanés [Paraklētos]" kanggo babarengan sareng aranjeunna (Yohanes 14,16). Kalayan nyarios "anu sanés," Yesus nunjukkeun yén éta mimitina masihan (dirina) sareng anu bakal datang, sapertos dirina, bakal janten jalma ketuhanan tina Tritunggal, sanés ngan saukur kakuatan. Yesus ngalayanan aranjeunna salaku Paraclete - dina ayana anjeunna (bahkan di tengah badai badai) murid-murid mendakan kawani sareng kakuatan pikeun ninggalkeun "zona kanyamanan" na pikeun ngiringan jasa na pikeun kapentingan sakumna umat manusa. Ayeuna pamitan Yesus caket sareng aranjeunna tiasa dipikaterang pisan. Dugi ka waktos éta, Yesus mangrupikeun Paraklētos murid-muridna (tingali 1 Yohanes 2,1, dimana Yesus disebut salaku "syafaat" [Paraklētos]). Saatos éta (utamina saatos Pentakosta) Roh Suci bakal janten pembela aranjeunna - pembimbing, pembantu, pembantu, sareng guru aranjeunna anu kantos aya. Naon anu dijangjikeun ku Isa ka murid-muridna sareng anu diutus ku Rama sanés ngan saukur kakuatan, tapi jalma - jalma katilu tina Tritunggal, anu pelayananna nyaéta ngiringan sareng ngabimbing murid-murid dina jalan Kristen.

Kami ningali pelayanan pribadi tina Roh Suci sapanjang Alkitab: dina Kajadian 1: anjeunna ngambang dina cai; dina Injil Lukas: anjeunna ngaliput Maryam. Anjeunna disebatkeun 1 kali dina opat Injil, 56 kali dina Kisah Para Rasul sareng 57 kali dina serat Rosul Paulus. Dina tulisan suci ieu urang ningali padamelan Roh Suci salaku jalma dina sababaraha cara: ngahibur, ngajar, ngabimbing, ngingetan; dina pilihan sareng pasihan hadiah, salaku bantosan dina do'a teu berdaya; negeskeun urang salaku anak angkat, ngabébaskeun urang nyebat Gusti salaku Abba urang (Bapa) sapertos Yesus. Turutan pituduh Yesus: tapi nalika Roh Kaleresan sumping, Anjeunna bakal nungtun anjeun dina sagala bebeneran. Kusabab anjeunna moal nyarios sorangan; tapi naon anu bakal didéngéna, anjeunna bakal nyarios, sareng naon anu bakal kahareup anjeunna badé ngumumkeun ka anjeun. Anjeunna bakal ngamulyakeun kuring; sabab anjeunna bakal nyandak tina naon anu kuring sareng ngumumkeun ka anjeun. Sagala anu dipimilik ku bapak. Éta sababna kuring nyarios: Anjeunna bakal nyandak naon anu abdi sareng ngumumkeunana ka anjeun (Yohanes 16,13: 15).
Dina hubungan sareng Rama sareng Putra, Roh Suci ngagaduhan tugas anu khusus. Daripada nyarios ti dirina nyalira, anjeunna nunjuk jalma-jalma ka Yesus, anu teras nyandak éta ka Bapana. Daripada ngalakukeun kahoyong-Na, Roh Suci nampi kersa Rama numutkeun naon anu diturunkeun ku Putra. Kahayang ilahi tina hiji, ngahiji, tiluan Allah hasil ti Rama ngaliwatan Kecap (Yesus) sareng dilaksanakeun ku Roh Suci. Urang ayeuna tiasa gumbira sareng nampi pitulung ti ayana pribadi Gusti dina damel Roh Suci, Paraklētos urang. Pelayanan urang sareng ibadah urang kagungan Gusti Triune, dina tilu jalma anu suci, janten hiji mahluk, lakonan, hoyong sareng udagan. Sukur pikeun Roh Suci sareng padamelanana.

Joseph Tkach

presiden
KOMUNITAS GRATIS KOMUNITAS


 

Judul Roh Suci dina Alkitab

Roh Suci (Jabur 51,13:1,13; Epesus)

Sumanget nasihat sareng kakuatan (Yesaya 11,2)

Sumanget pangadilan (Yesaya 4,4)

Sumanget pangetahuan sareng takwa ka Gusti (Yesaya 11,2)

Sumanget rahmat sareng doa [panyambat] (Zakaria 12,10)

Kakuatan anu pangluhurna (Lukas 1,35)

Sumanget Gusti (1 Korinta 3,16)

Sumanget Kristus (Roma 8,9)

Roh Allah anu Langgeng (Ibrani 9,14)

Sumanget bebeneran (Yohanes 16,13)

Roh rahmat (Ibrani 10,29)

Sumanget kamulyaan (1 Petrus 4,14)

Sumanget kahirupan (Roma 8,2)

Sumanget Hikmah sareng Wahyu (Efesus 1,17)

Panglipur (Yohanes 14,26)

Sumanget jangji (Rasul 1,4: 5)

Semangat budak leutik [nyoko] (Roma 8,15)

Sumanget kasucian (Roma 1,4)

Sumanget iman (2 Korinta 4,13)