Trumpets

557 poé tarompét Dina bulan Séptémber, urang Yahudi ngagungkeun dinten Taun Anyar "Rosh Hashana", anu hartosna "sirah taun" dina basa Ibrani. Éta bagian tina tradisi urang Yahudi yén aranjeunna ngadahar salembar sirah lauk, simbolis tina sirah taun sareng saling nganggo "Leschana towa", anu hartosna "Pikeun taun anu hadé!" hartosna salam. Numutkeun tradisi, aya hubungan antara festival Rosh Hashana sareng dinten kagenep dina minggu nyiptakeun, dimana Gusti nyiptakeun manusa.
Dina téks Ibrani ngeunaan Imamat 3:23,24, dinten dirumuskeun salaku "Sikron Terua", anu hartosna "Hari Panginget sareng Gelembung Tangkal". Ieu sababna dinten festival ieu nyebat "Day sangkét" dina basa Jerman.

Seueur rabi anu ngajarkeun yén shofar kedah ditiupkeun ka Rosh Hashana sahenteuna 100 kali, kalebet séri 30 kali, pikeun nunjukkeun harepan datangna Kristus. Numutkeun sumber Yahudi, aya tilu jinis suara bip anu ditiup dinten éta:

  • Teki'a - Nada sakedik sinambung salaku simbol ngaharepkeun kakuatan Allah sareng salaku muji yén anjeunna nyaéta Gusti Allah (Israel) nyaéta.
  • Shevarim - Tilu nada saluareun jarak pondok anu ngalambangkeun ngaungu sareng ngarenghik ngeunaan dosa sareng umat manusa murag.
  • Teru'a - Sembilan nada gancang-gancang staccato (mirip kana sora jam alarem) nampilkeun haté anu rusak pikeun anu sumping payuneun Gusti.

Israel kuno asalna nganggo tanduk domba pikeun trompétna. Tapi saatos sababaraha waktos, nalika urang diajar ti Nomer 4, ieu kaleresan (Jangkung) dilakukeun tina pérak diganti. Pamakéan trombones didaptarkeun 72 kali dina Perjanjian Lama.

Trompet ditiup pikeun waspada lamun dina bahaya, ngageroan jalma-jalma pikeun ngariung riyaya, ngumumkeun pengumuman, sareng minangka sauran nyembah. Nalika jaman perang, trompét biasa nyiapkeun prajurit pikeun nyebarkeunana teras masihan sinyal pikeun operasi tempur. Kadatangan raja ogé diumumkeun nganggo trompét.

Ayeuna, sababaraha urang Kristen ngagungkeun dinten trompét salaku dinten anu salami kalayan jasa sareng ngagabungkeun ieu sareng rujukan pikeun peristiwa-peristiwa anu bakal datang, pikeun Yesus anu kadua datang atanapi suka suka gareja.

Yesus mangrupikeun lensa anu ku urang tiasa leres napsirkeun Kitab Suci. Prajanjian Kuna (anu kalebet kana Perjangjian Lama) ayeuna urang ngartos ngalangkungan lénsa Perjanjian Anyar (kalayan Perjangjian Anyar, anu Yesus Kristus parantos sapinuhna). Upami urang teraskeun dina urutan sabalikna, urang dugi ka kasimpulan, dumasar kana kasimpulan anu salah, yén Perjangjian Anyar ngan ukur dimimitian ku uih deui Yesus. Anggapan ieu mangrupikeun kasalahan dasar. Sababaraha percaya yén urang dina jaman transisi antara perjanjian lama sareng énggal sareng ku kituna wajib ngajaga perayaan Ibrani.
Perjangjian sepuh ukur aya samentawis sareng ieu kalebet dinten trombone. «Ku nyarios: Hiji perjanjian énggal parantos ngadamel anu saheulaan. Nanging naon anu ageung sareng lami lami caket tungtungna » (Ibrani 8,17). Hal ieu dianggo pikeun ngumumkeun Al Masih anu datang ka jalma-jalma. Sangkakala anu ditiup ka Rosh Hashana henteu ngan ukur mimiti awal kalénder festival taunan di Israél, tapi ogé ngumumkeun pesen dina pésta ieu: "Raja kami bakal datang!"

Féstival Israél dipatalikeun utamina sareng panen-panen. "Paskah" sareng "Perayaan Roti Anu henteu Ragi" lumangsung langsung sateuacan festival sereal kahiji "Salametan ti Yarrow Pertama". Lima puluh dinten saatosna, urang Israil ngrayakeun Festival tina Panen Gandum, anu "Festival tina Minggu" (Pentekosta) sareng di usum gugur éta festival panen ageung, "Festival Kemah Suci". Salaku tambahan, festival éta ngagaduhan artos spiritual jero sareng nubuat.

Kanggo abdi, bagian anu paling penting dina dinten trompét nyaéta kumaha anjeunna nunjuk ka Yesus sareng kumaha Yesus ngalakukeun sadaya ieu nalika anjeunna mimiti sumping. Yesus nedunan tarompét dinten ngalangkungan nitis anjeun, pagawéan rekonsiliasi, pupusna sareng kebangkitanana. Ngalangkungan "peristiwa dina kahirupan Kristus", Gusti ngan ukur ngalaksanakeun perjanjian sareng urang Israil (Perjanjian Old), tapi dirobih sadaya waktos salamina. Yesus teh kepala taun - sirah, dina Gusti sadaya waktos, margi anjeunna nyiptakeun waktos. «Anjeunna (Yesus) mangrupikeun citra ghaib anu ghaib, anu pangkolotna sateuacan sadaya makhluk. Pikeun satiap anu aya di langit sareng di bumi diciptakeun ku Anjeunna, anu katingali sareng anu teu katingali, bakal aya tahta atanapi pamarentah atanapi kakuwasaan atanapi kakuwasaan; éta diciptakeun ku sareng pikeun anjeunna. Sareng Anjeunna anu ngaluhur pisan, sareng sadayana aya dina Anjeunna. Sareng anjeunna nyaéta kapala awak, nyaéta garéja. Anjeunna mangrupikeun awal, anu pangkolotna ti nu maot, ku kituna anjeunna mangrupikeun nu munggaran dina sadayana. Kusabab éta nikmat Gusti ngantepkeun kaayaanana seueur hirup dina Anjeunna sareng nyalurkeun naon waé pikeun anjeunna, janten di bumi atanapi di surga, ku ngadamel karapihan ngaliwatan getih na dina salib » (Kolose 1,15: 20).

Yesus unggul dimana Adam anu munggaran gagal sareng anjeunna nyaéta Adam anu terakhir. Yesus mangrupikeun Domba Paskah urang, roti urang henteu aya sareng rukun. Anjeunna anu salah (sareng ngan hiji) anu ngaleungitkeun dosa urang. Yesus teh Sabat urang, dimana urang mendakan istirahat tina dosa.

Salaku PANGERAN sadaya waktos, anjeunna ayeuna hirup sareng anjeun di Anjeunna. Sadaya waktos anjeun ngalaman suci sabab anjeun hirup dina kahirupan anyar Yesus Kristus anu anjeun gaduh hubungan sareng anjeunna. Yesus mangrupikeun Penyelamat anjeun, Juru Salamet, Juru Salamet, Raja sareng Gusti. Anjeunna ngantepkeun tarompét anu disada sakali-kali!

ku Joseph Tkach