Anu masalah putera di dunya ieu

Aya seueur alesan naha jalma péngkolan ti percanten ka Allah. Salah sahiji alesan anu jelas nyaéta "masalah jahat" - anu teolog Peter Kreeft ngajelaskeun salaku "uji iman anu paling hébat, godaan anu paling hébat kafir". Agnostics sareng atheis sering ngagunakeun masalah jahat sapertos argumen maranéhna pikeun nyababkeun mamang atanapi mungkir ayana Tuhan. Aranjeunna ngaku yén coexists jahat sareng yén Gusti mirip (janten dina agnostik) atanapi teu mungkin (janten atheis). Ranté dalil tina pernyataan ieu asalna tina waktos filsafat Yunani Epicurus (sakitar 300 SM). Ieu dicandak sareng dipopulerkeun ku filsuf Skotlandia David Hume dina ahir abad ka-18.

Ieu pernyataan:
»Upami éta kersaning Gusti pikeun nyegah jahat tapi henteu tiasa: maka éta anu maha luar biasa. Atanapi anjeunna tiasa, tapi éta sanés kehendak na: maka Allah henteu kenging. Upami duanana dilarapkeun, anjeunna tiasa sareng hoyong nyegah: ti mana asal jahat? Sareng upami henteu dilarapkeun, moal sanggup atanapi moal tiasa: Naha urang teras nyauran anjeunna Gusti? »

Epicurus sareng Teras Hume ngalukis gambar Allah anu teu aya hubunganana sareng anjeunna. Kuring henteu cekap ngagaduhan rohangan pikeun balesan anu lengkep (Theologians nyebat éta aodicy). Tapi kuring hoyong nunjukkeun yén ranté argumen ieu bahkan henteu caket pisan pikeun jadi dalil anu kaluar ti Allah. Siga seueur apolog Kristen (Apologists ngarujuk kana teolog anu ngurus "leresan" ilmiah sareng mertahankeun doktrin), ayana ayana jahat di dunya langkung seueur bukti, tinimbang ngalawan, ayana Tuhan. Abdi ayeuna badé ngintunkeun langkung jéntré.

Jahat nangtukeun hadé

Pernyataan anu jahat hadir salaku ciri obyektif di dunya urang ngabuktikeun janten pedang dua kali anu ngabédakeun agnostik sareng atheis langkung seueur tibatan para ahli téma. Dina raraga ngabantah yén ayana jahat nyababkeun ayana Tuhan, diperyogikeun pikeun ngaku ayana jahat. Hal ieu nyusul kedah aya hukum moral anu mutlak anu ngahartikeun jahat salaku jahat. Hiji moal tiasa ngembangkeun konsép logis jahat tanpa nunjukkeun hukum moral anu pangluhurna. Ieu nempatkeun kami dina kantun anu ageung sabab timbul sual asal undang-undang ieu. Dina basa sanés, upami jahat éta sabalikna hadé, kumaha urang nangtoskeun naon anu hadé? Sareng mana pamahaman pikeun pertimbangan ieu asalna?

Kajadian 1 ngajarkeun yén nyiptakeun dunya saé sareng henteu jahat. Nanging, éta ogé ngalaporkeun ngeunaan tumiba umat manusa anu disababkeun ku jahat sareng nyababkeun jahat. Kusabab jahat, dunya ieu sanes anu pangsaéna tina sadayana dunya anu mungkin. Lantaran masalah masalah jahat ngajantenkeun panyimpangan tina "kedahna kumaha". Nanging, upami hal-hal anu henteu sakuduna, kedah aya hiji. Upami aya jalan, maka kedah aya desain transcendental, rencana sareng tujuan pikeun ngahontal tujuan ieu. Ieu gilirannana ngajantenkeun mahluk transcendental (Gusti) payuneun anu mangrupikeun rencana ieu. Upami teu aya Tuhan, teu aya deui jalan yén hal-hal anu kuduna, sareng ku kituna moal aya anu jahat. Éta sadayana tiasa disada rada bingung, tapi henteu. Éta kacindekan logis anu diciptakeun sacara saksama.

Bener sareng salahna masing-masing

CS Lewis nyandak logika ieu ekstrim. Dina bukuna Pardon, kuring Kristen, anjeunna ngémutan urang terang yén anjeunna atheis, utami kusabab ayana jahat, kekerasan sareng kaadilan di dunya. Tapi langkung seueur anjeunna mikir ngeunaan atheisme-Na, langkung jelas anjeunna terang yén definisi teu kaadilan ngan gumantung kana pandangan hukum anu mutlak. Hukum presupposes ngan jalma anu nangtung luhur luhur manusa sareng anu gaduh otoritas pikeun nyiptakeun kanyataan sareng ngadamel aturan hukum di jerona.

Salaku tambahan, anjeunna sadar yén asal na jahat henteu kusabab Pangéran anu Nyipta, tapi pikeun makhluk anu nyerah ka godaan anu teu percaya ka Allah sareng milih dosa. Lewis ogé sadar yén manusa henteu tiasa objéktip upami aranjeunna asal na saéna sareng anu jahat sabab péta kedah robih. Anjeunna salajengna nyimpulkeun yén salah sahiji kelompok jalma tiasa ngadamel kaputusan ngeunaan batur naha aranjeunna paripolah hadé atanapi parah, tapi teras gugus sanésna tiasa ngawasa versi anu saé sareng anu jahat. Janten naon otoritas balik versi bersaing ieu anu saé sareng anu jahat? Dimana norma objektif upami aya anu dianggap henteu katampi dina hiji budaya tapi dianggap tiasa ditampi di tempat anu sanés? Urang ningali kantun ieu di tempat di sakumna dunya, (hanjakalna) sering dina nami agama atanapi ideologi sanés.

Ieu tetep: upami teu aya panyipta anu pang luhurna sareng ahli hukum moral, maka henteu tiasa aya norma tujuan anu saé. Upami teu aya norma objektif anu saé, kumaha tiasa terang upami aya anu saé? Lewis ngagambar ieu: »Upami teu aya cahaya di alam semesta sareng ku kituna teu aya mahluk anu gaduh panon, urang moal terang yén éta poék. Kecap poék moal aya hartos pikeun urang. »

Pangéran pribadi sareng urang anu ngalahkeun kajahatan

Ngan upami aya Tuhan anu pribadi sareng alus anu nentang kajahatan, naha aya akal pikeun nuduh jahat atanapi nyauran tindakan. Upami teu aya dewa sapertos kitu, moal aya anu tiasa tobat ka anjeunna. Teu aya dasar pikeun panémbaran anu mana anu leuwih namina ku anu alus sareng anu jahat. Aya moal aya anu leuwih ti naon anu urang gaduh leuwih sering milih pikeun labél nganggo labél "alus"; kumaha waé, upami éta dibantah sareng pilihan jalma anu sanés, urang bakal labélna "goréng atanapi goréng". Dina hal anu sapertos kitu, moal aya anu tiasa objék anu disebut jahat; euweuh ngawadul ngeunaan sareng nanaon ngawadul. Hal-hal bakal gampang sapertos aranjeunna; anjeun tiasa nyauran aranjeunna anu anjeun resep.

Ngan ku percanten ka Tuhan anu pribadi sareng alus naha urang leres-leres gaduh yayasan pikeun teu nolak kejahatan sareng tiasa janten "batur" kanggo dihancurkan. Kapercayaan yén aya masalah nyata anu jahat sareng yén hiji dinten éta bakal direngsekeun sareng sagala hal dilereskeun nyayogikeun panyayuhan anu saé yén hiji jalma anu pribadi sareng anu alus.

Sanaos jahat tetep, Gusti aya sareng urang sareng urang gaduh harepan

Jahat aya - ngan ukur ningali béja. Kami sadayana ngalaman ngalaman jahat sareng terang épék ngancurkeun. Tapi urang ogé terang yén Gusti henteu ngantepkeun kami teraskeun dina kaayaan urang anu murag. Dina hiji tulisan anu baheula, kuring nunjukkeun yén ragrag urang henteu ngajantenkeun Gusti. Anjeunna henteu kedah nyayogikeun Plan B sabab anjeunna parantos netepkeun rencana na pikeun ngarobih jahat sareng rencana ieu Yesus Kristus sareng rekonsiliasi. Dina Kristus Allah ngalahir jahat ngaliwatan cinta otentik-Na; rencana ieu parantos aya dilaksanakeun saprak pondasi dunya. Salib sareng kebangkitan Yesus nunjukkeun ka urang anu jahat moal gaduh kecap anu terakhir. Kusabab pagawean Allah dina Kristus, jahat teu aya masa depan.

Naha anjeun ngaharepkeun ka Allah anu ningali anu jahat, anu nyandak tanggung jawabna dina rahmat-Na, anu parantos komitmen pikeun ngalakukeun hiji hal ngeunaan éta, sareng anu pamustunganana ngurus sadayana? Teras kuring ngagaduhan warta anu saé pikeun anjeun - leres pisan éta Allah anu diturunkeun ku Yesus Kristus. Sanaos urang dina "ayeuna ieu, dunya jahat" (Galatia 1,4), sakumaha Paulus nyerat, Allah henteu ngayakeun urang atanapi ngantepkeun kami tanpa harepan. Gusti ngajaminkeun ka urang sadaya yén anjeunna aya sareng kami; parantos merambah kana ka dieu sareng ayeuna ayana urang sahingga masihan rohmat nampi ka "kurniaan kahiji" (Rum 8,23) ti »dunya datang» (Lukas 18,30) - janji » (Efesus 1,13-14) kahadéan Gusti sabab bakal aya kaayaan anjeunna dina kaayaan kasampurnaan karajaan na.

Ku rahmat Allah urang ayeuna ngahasilkeun tanda-tanda Karajaan Allah ngalangkungan urang babarengan dina Garéja. Pangéran triite Allah anu tinggal di urang ngamungkinkeun urang ngalaman hal-hal komunitas anu parantos direncanakeun pikeun urang ti mimiti. Aya bakal aya kabungah dina komuni sareng Gusti sareng masing-masing - kahirupan anu leres anu teu pernah terahir sareng dimana teu aya anu jahat. Leres, urang sadayana kedah bajoang di sisi kamulyaan ieu, tapi urang dikasihan terang yén Gusti Allah sareng urang - Asih-Na hirup ka Kami salamina ngalangkungan Al Masih - ngalangkungan Kecap sareng Roh-Na. Kitab Suci nyatakeun: "saha anu aya di anjeun leuwih gede tibatan anu aya di dunya" (1 Yohanes 4,4).

ku Joseph Tkack


pdfAnu masalah putera di dunya ieu