Naon dosa?

021 wkg bs dosa

Dosa mangrupikeun kaleresan, nagara pemberontakan ngalawan Allah. Kusabab waktu nalika dosa sumping ka dunya ngalangkungan Adam sareng Hawa, manusa ngalaman handapeun dosa - jurus anu ngan tiasa dihapus ku rahmat Allah ngalangkungan Yesus Kristus. Kaayaan umat manusa nunjukkeun sorangan kana kacenderungan pikeun nempatkeun diri sareng kapentingan sorangan saluhureun Gusti jeung pangarepanana. Dosa ngakibatkeun terasing tina Allah sareng sangsara sareng maot. Kusabab sadaya jalma anu dosa, aranjeunna sadayana peryogi kasalametan anu Gusti nawiskeun ngalangkungan Putra-Na (1 Yohanes 3,4: 5,12; Rum 7,24: 25; 7,21: 23-5,19; Markus 21: 6,23-3,23; Galatia 24; Rum;).

Dasar kabiasaan Kristen nyaéta amanah sareng asih kasatiaan ka Juru Salamet urang, anu dipikacinta sareng urang nyerah diri pikeun urang. Percaya ka Yesus Kristus dinyatakeun dina kapercayaan kana Injil sareng karya-karya cinta. Ngaliwatan Roh Suci, Kristus ngarobih haté-mukminna sareng ngantepkeun aranjeunna ngahasilkeun: cinta, kabagjaan, perdamaian, kasatiaan, kasabaran, kahadean, lemah lembut, kadali diri, kaadilan sareng kabeneran (1 Yohanes 3,23: 24-4,20; 21: 2-5,15; 5,6.22 Korinta 23:5,9; Galatia; Efesus).

Dosa téh ngalawan Allah.

Dina Jabur 51,6: 2, Daud anu tobat nyarios ka Gusti: "Ngan ngalawan anjeun nyalira kuring ngalakukeun dosa sareng ngalakukeun kajahatan sateuacan anjeun". Sanaos jalma séjén kapangaruhan parah ku dosa Daud, dosa spiritual henteu ngalawan aranjeunna - éta ngalawan Gusti. Daud ngémutan deui pamikiran éta nyaéta 12,13 Samuel. Ayub naroskeun patarosan: "Habakkuk kuring dosa, naon anu kuring lakukeun ka anjeun, anjeun wali jalma-jalma" (Proyék 7,20)?

Tangtosna, nalika urang menyakiti batur, éta siga urang ngalakukeun dosa ka aranjeunna. Paul nunjukkeun yén urang ngalahirkeun "dosa ngalawan Kristus" (1 Korinta 8,12) anu Gusti sareng Gusti.

Ieu ngagaduhan implikasi penting

Mimiti, sabab Kristus mangrupikeun wahyu ti mana anu diarahkeun dosa, dosa kedahna diteuteup sacara Christologically, nyaéta, ti sudut pandang Yesus Kristus. Sakapeung dosa dihartikeun sacara kronologis (dina basa sanés, sabab Perjangjian Old ditulis heula, éta ngagaduhan prioritas dina ngahartikeun dosa sareng ajaran sanés). Nanging, éta sudut pandang Kristus anu ngitung Kristen.

Kadua, sabab dosa ngalanggar sagala hal anu Gusti, urang moal tiasa ngarep-ngarep Allah teu acuh atanapi teu raoseun kana éta. Kusabab dosa éta sabalikna tina cinta sareng kahadean Allah, éta ngasingkeun pikiran sareng manah ti Gusti (Yesaya 59,2), anu mangrupikeun asal wujud urang. Tanpa korban Kristus tina rekonsiliasi (Kolosé 1,19: 21), urang teu bakal ngagaduhan anu ngaharepkeun lian ti maot (Roma 6,23). Gusti hoyong jalma pikeun gaduh asih sareng karahayon sareng saling mikaresep. Dosa ngancurkeun komunitas anu dipikacinta sareng kabagjaan ieu. Éta naha Gusti hates dosa sareng bakal ngancurkeun éta. Réaksi pikeun dosa nyaéta amarah (Efesus 5,6). Amarah rahasia nyaéta tekad positip sareng énergi pikeun ngancurkeun dosa sareng bageurana. Henteu sabab anjeunna pait sareng dendam sapertos urang manusa, tapi margi anjeunna mikanyaah jalma-jalma dugi ka anjeunna moal ngantosan sareng nonton kumaha aranjeunna ngancurkeun diri sareng batur ngalangkungan dosa.

Katilu, Allah ngan ukur tiasa ngadili urang ngeunaan masalah ieu, sareng ngan ukur Anjeunna anu tiasa ngahampura dosa sabab dosa nyalira anu nentang ka Allah. «Tapi sareng anjeun, Gusti, Gusti urang, aya rahmat sareng pangampura. Kusabab urang parantos janten murtad » (Daniel 9,9). «Kusabab ku PANGERAN aya rahmat sareng seueur panebusan» (Jabur 130,7). Saha jalma anu nampi pangadilan sareng pangampura dosa ka Gusti "henteu ditujukeun amarah, tapi pikeun ngahontal kasalametan ngalangkungan Gusti urang Yesus Kristus" (2 Tesalonika 5,9). 

Tanggung jawab pikeun dosa

Sanaos adat janten nyalahkeun Iblis pikeun tanggung jawab kanyataan yén dosa sumping ka dunya, umat manusa tanggung jawab kana dosa sorangan. "Ku sabab kitu, sakumaha dosa datang ka dunya ngaliwatan hiji manusa sareng maotna ngalikeun dosa, maka maot ngaliwat ka sadaya jalma kumargi aranjeunna sadaya dosa" (Roma 5,12).

Sanaon Iblis nyobian aranjeunna, Adam sareng Hawa nyandak kaputusan - tanggung jawabna mangrupikeun. Dina Jabur 51,1: 4, David ngarujuk kana kanyataan yén anjeunna rentan kana dosa sabab anjeunna ngalahir manusa. Anjeunna ogé sadar dosa-dosa na sorangan.

Urang sadaya sangsara akibat tina dosa-dosa jalma anu hirup sateuacan urang nepi ka aranjeunna ngawangun dunya sareng lingkungan urang. Tapi, ieu sanés hartosna yén urang parantos ngawariskeun dosa urang ti aranjeunna sareng aranjeunna tanggel waler.

Dina waktu nabi Ezekiel aya diskusi ngeunaan nyalahkeun dosa pribadi dina "dosa-bapa bapa". Baca Ezekiel 18 sareng perhatosan kana kacindekan dina ayat 20: "Ngan anu dosa anu kudu maot". Dina basa sejen, unggal jelema nanggung jawabanana.

Kusabab urang ngagaduhan tanggung jawab pribadi pikeun dosa-dosa urang sareng kaayaan spiritual urang, tobat mangrupikeun pribadi. Urang sadaya parantos dosa (Rum 3,23:1; 1,8 Yohanes) sareng tulisan suci ngadorong masing-masing urang sacara pribadi pikeun tobat sareng percanten Injil (Markus 1,15:2,38; Rasul).

Paul nyandak nyeri anu hébat pikeun nunjukkeun yén sakumaha dosa datang ka dunya liwat hiji jalma, kasalametan ngan ukur disayogkeun ku jalma, Yesus Kristus. "... Kusabab upami seueur anu tiwas tina dosa hiji, langkung-langkung langkung kurnia Gusti anu dipasihkeun ka seueur ku rahmat tina hiji lalaki Yesus Kristus" (Rum 5,15, tingali ogé ayat 17-19). Leungitna dosa mangrupikeun kami, tapi rahmat kawilujengan ka Kristus.

Ulikan ngeunaan kecap-kecap anu dipaké pikeun ngajelaskeun dosa

Rupa-rupa kecap tina basa Ibrani sareng Yunani digunakeun pikeun ngajelaskeun dosa, sareng unggal istilah nambihan komponén pelengkap kana definisi dosa. Studi anu langkung jero tina kecap-kecap ieu sayogi liwat énsiklopédi, koméntér, sareng bantuan ulikan Alkitab. Kaseueuran kecap anu digunakeun ngalibetkeun sikap manah sareng pikiran.

Tina istilah-istilah basa Ibrani anu paling sering dianggo, ideu dosa nyaéta leungit target (Kajadian 1: 20,9; Pangentasan 2:32,21; Ex 2 Raja 17,21:40,5; Jabur, jsb); Dosa ngagaduhan kaitan sareng istirahat dina hubungan, ku kituna pemberontakan (Transgresi, pemberontakan sapertos anu dijelaskeun dina 1 Samuel 24,11:1,28; Yesaya 42,24;, jsb); kéngingkeun hal anu bengkok, ku kituna perversion ngahaja hiji hal jauh tina tujuan anu dimaksud (perbuatan jahat sapertos dina 2 Samuel 24,17:9,5; Daniel 106,6; Jabur, jsb); tina lepat sareng kasalahan (Ngamarah di Jabar 38,4; Yesaya 1,4; Yeremia 2,22); nyimpang sareng nyimpang tina jalur (tingali bandung di Ayub 6,24:28,7; Yesaya, jsb); Dosa perkawis ngarugikeun batur (Kejahatan sareng nyiksa dina Ulangan 5; Siloka 26,6. Dll.)

Kecap-kecap Yunani anu dianggo dina Perjangjian Anyar nyaéta istilah anu aya hubunganana sareng leungit target (Yohanes 8,46:1; 15,56 Korinta 3,13:1,5; Ibrani 1:1,7; Yakobus; Yohanes, jsb); kalayan kasalahan atanapi lepat (Transgresi dina Efesus 2,1; Kolosa 2,13 jsb); kalayan nyebrang jalur wates (Transgresi dina Roma 4,15:2,2; Ibrani jsb); kalayan lampah ngalawan Gusti (mahluk teu dikaluarkeun dina Roma 1,18:2,12; Titus 15; Yudas, jsb); sareng kaleresan (Ketidakadilan sareng pelanggaran dina Mateus 7,23:24,12; 2:6,14; 1 Korinta 3,4; Yohanes, jst.).

Prajanjian Anyar nambihan dimensi salajengna. Dosa mangrupikeun kagagalan nyandak kasempetan pikeun ngalaksanakeun tingkah laku ilahi ka batur (Yakobus 4,17). Salajengna, "naon anu henteu asalna tina iman nyaéta dosa" (Roma 14,23)

Sin tina sudut pandang Yesus

Sinau kecap ngabantosan, tapi éta henteu ngiringan kami kana pangertosan lengkep dosa nyalira. Sakumaha anu disebatkeun sateuacanna, urang kedah ningal dosa tina sudut pandang Christological, nyaéta, ti sudut pandang Putra Allah. Yesus mangrupikeun gambar leres Bapa (Ibrani 1,3) sareng bapa nyarioskeun ka urang: "Anjeun kedah nguping Anjeunna!" (Mateus 17,5).

Studi 3 sareng 4 ngécéskeun yén Yésus nyaéta anu nambut Gusti sareng anu kecap-Na mangrupikeun kecap hirup. Anu anjeunna parantos nyarioskeun sanés ngan ukur ngagambarkeun pamikiran bapa, tapi ogé nyangking otoritas moral sareng etika Gusti.

Dosa henteu ngan ukur kalakuan ngalawan Allah - éta langkung seueur. Yesus ngajelaskeun yén dosa asalna tina jantung manusa sareng pikiran. "Kusabab ti jeroeun, tina manah masarakat, aya pikiran jahat, cabul, maling, rajapati, rajapati, karanjingan, jahat, guil, debaucher, dendam, pitenah, sombong, unreasonableness. Sadaya hal-hal jahat ieu asalna ti jeroeun sareng ngajadikeun jalma najis » (Tandaan 7,21-23).

Urang ngalakukeun kasalahan nalika kami milari anu khusus, daptar dibereskeun anu ngalakukeun sareng henteu. Henteu janten seueur kalakuan masing-masing, tapi rada tina sikep manah anu kedah ku urang ngartos numutkeun kersan Gusti. Nanging, petikan di luhur tina Injil Markus nyaéta salah sahiji anu dimana Yesus atanapi rasul-rasul ngadaptarkeun atanapi ngabandingkeun prakték dosa sareng ekspresi iman. Kami mendakan naskah sapertos kitu dina Mateus 5-7; Mateus 25,31: 46-1; 13,4 Korinta 8: 5,19-26; Galatia 3; Kolosas, jsb. Yesus ngajelaskeun dosa salaku kalakuan adiktif sareng nyebut: "Saha anu ngalakukeun dosa éta budak ka dosa" (Yohanes 10,34).

Dosa nyebarkeun garis-garis tingkah laku ilahi ka jalma séjén. Éta paripolah sapertos urang henteu tanggung jawab pikeun kakuatan anu langkung luhur anu langkung luhur ti diri urang sorangan. Pikeun urang Kristen, dosa nyaéta yén urang henteu ngijinkeun Yesus mikacinta sareng batur ngalangkungan urang, yén urang henteu ngahargaan naon anu disebat James "ibadah murni sareng suci" (Yakobus 1,27) sareng "hukum karajaan numutkeun Kitab Suci" (Yakobus 2,8). Yesus ngajelaskeun yén jalma anu bogoh ka anjeunna bakal nuturkeun kecap-Na (Yohanes 14,15:7,24; Mateus) sahingga ngalaksanakeun hukum Kristus.

Téma dosa anu wujudna urang tiasa ngalangkungan sadaya Kitab Suci (tingali ogé Kajadian 1; 6,5; Pandita 8,21; Yeremia 9,3; Rum 17,9:1,21, jsb). Ku sabab kitu Allah paréntah ka urang: «Buang sadayana kalepatan anu anjeun lakukeun sareng ngadamel manah anu anyar sareng sumanget anyar» (Ezekiel 18,31).

Ku ngirimkeun Putra-Na kana haté urang, urang nampi manah anyar sareng sumanget anyar, sareng ngaku yén urang kagungan ka Gusti (Galata 4,6; Rum 7,6). Kusabab urang milik Allah, urang henteu deui kudu "budak-dosa ka dosa" (Rum 6,6), henteu deui «teu kaharti, henteu patuh, henteu sesat, henteu deui ngawula hawa nafsu sareng hawa nafsu, henteu deui hirup dina niat jahat sareng iri, teu kaci na hate jeung silih benci» (Titus 3,3).

Kontéks dosa tradisional munggaran dina Kajadian tiasa ngabantosan urang. Adam sareng Hawa aya hubungan sareng Bapa sareng dosa lumangsung nalika aranjeunna ngarobih hubungan éta ku nengetan sora anu béda (Baca Kajadian 1-2).

Tujuan anu ngaleungitkeun dosa nyaéta kameunangan nelepon sawarga urang dina Kristus Yesus (Filipi 3,14) sareng yén ku nyoko kana komunitas Rama, Putra sareng Roh Suci, urang tiasa disebat barudak Allah (1 Yohanes 3,1). Upami urang angkat tina komunitas ieu sareng Ketuhanan, urang bakal sasar kana tujuan éta.

Yesus hirup dina ati urang ku kituna urang "tiasa ngeusi kasampurnaan Gusti" (tingali Epesus 3,17: 19), sareng putus hubungan anu minuhan ieu nyaéta dosa. Nalika urang ngalakukeun dosa, urang berontak ngalawan sadayana yén Gusti éta. Éta ngarusak hubungan anu suci anu dimaksud ku Yesus sareng urang sateuacan didirikeun dunya. Mangrupikeun panolakan pikeun ngantepkeun Roh Suci dianggo dina diri urang pikeun ngalakukeun kahoyong Rama. Yesus sumping pikeun nelepon dosa ka tobat (Lukas 5,32), hartosna aranjeunna nuju deui hubungan sareng Allah sareng karep-Na pikeun umat manusa.

Dosa hartosna nyandak hal anu saé anu dirancang ku Gusti dina kasucian-na pikeun ngabobolkeun batur pikeun hawa nafsu. Éta hartos nyimpang tina tujuan anu ditujukeun pikeun manusa ngalibetkeun dulur dina kahirupan maranéhna.

Dosa ogé hartosna henteu nempatkeun iman urang ka Yesus salaku pituduh sareng wewenang kahirupan spiritual urang. Dosa anu spiritual henteu ditetepkeun ku logika atanapi asumsi manusa, tapi ku Gusti. Upami urang hoyong definisi singget, urang tiasa nyarios yén dosa mangrupikeun kaayaan hirup tanpa komuni sareng Kristus.

kacindekan

Nasrani kedah nyingkahan dosa kusabab dosa mangrupikeun hubungan urang sareng Gusti Allah anu ngaleungitkeun urang tina harmoni komuni sareng Bapa, Putra sareng Roh Suci.

ku James Henderson