Nu Maha Raja

Studi Alkitab kedah raoseun sareng janten sapertos tuangeun. Naha anjeun tiasa ngabayangkeun kumaha kahirupan pikaboseneun upami urang ngan ukur tuang hirup sareng teras-terasan tuangeun dahareun urang ngan kusabab urang kedah nyéépkeun awak ku séhat? Éta gélo upami urang henteu ngalambatkeun rada nikmat pikeun ngeunah. Cikan rasa masing-masing unggal kacegok terus teras ngantep bau na dina irung anjeun. Kuring parantos nyarioskeun perkawis ilmu sareng hikmah anu penting anu tiasa dipendakan dina salileun naskah Kitab Suci. Pamustunganana, aranjeunna nganyatakeun hakekat sareng asih ka Gusti. Pikeun mendakan permata ieu, urang kedah diajar ngalambatkeun sareng nyerna naskah Alkitab sapertos tuangeun saé laun. Unggal kecap tunggal kedah internalisasi sareng chewed deui sahingga ngabalukarkeun urang ngeunaan naon éta. Sababaraha dinten kapengker kuring maca garis Paul anu nyatakeun yén Allah hinaan diri sareng nyandak wujud manusa (Pilipus 2,6-8). Kumaha gancang anjeun maca salse garis ieu tanpa ngartos pisan kana aranjeunna atanapi paham kana efekna.

Diarah ku kadeudeuh

Eureun kanggo masihan sareng pikir ngeunaan éta. Pencipta sakabeh alam, anu nyiptakeun sinar panonpoé, bulan, béntang, sadayana jagat, ngabeungkeut dirina tina kakawasaan sareng kaéndahanna sareng janten manusa anu diciptakeun tina daging sareng getih. Nanging, anjeunna henteu janten jalmi dewasa, tapi murangkalih anu teu upaya anu sadayana gumantung ka kolotna. Anjeunna ngalakukeunna kusabab dipikacinta ka anjeun sareng kuring. Kristus Pangéran urang, anu paling agung sadaya misionaris, nyayogkeun kaéndahan surga pikeun nyaksian ka urang ngeunaan warta anu hadé di bumi ku nyampurnakeun rencana kasalametan sareng tobat ngalangkungan perbuatan cinta-na. Anak lalaki anu dipikacinta ku bapa ngahitung harta langit sakumaha henteu penting sareng hina diri nalika anjeunna lahir salaku orok di kota alit Betlehem. Anjeun panginten Gusti kedah milih karaton atanapi pusat peradaban pikeun kalahiran anjeunna nyalira? Dina waktos éta Betlehem urang henteu dihias ku istana atanapi pusat dunya beradab. Hal ieu sacara politis sareng sosial henteu pati jelas.

Tapi wangsit ti Mikha 5,1 nyarios: "Sareng anjeun, Betlehem Efrata, anu alit di antara kota-kota di Yéhuda, bakal sumping ka kuring ti gusti Israil, anu hasilna ti mimiti sareng ti kalanggengan ".

Anak Allah henteu lahir di hiji désa, tapi bahkan di lumbung. Seueur sarjana yakin yén lumbung ieu sigana mangrupikeun kamar tukang alit anu kaserang dina bau sareng sora bantahan sato. Janten Gusti henteu ngagaduhan penampilan anu langkung kagum nalika anjeunna mimiti muncul di bumi. Sora tarompet anu ngumumkeun hiji raja tos digentos ku getihan domba sareng ngagorowok kalde.

Raja anu hina ieu dewasa janten henteu pati penting sareng henteu kantos nampi Kinérja sareng kamulyaan ka dirina, tapi sok ditunjukkeun ka bapa. Ngan dina dalapan belas bab Injil Yohanes anjeunna nyarios yén waktosna parantos sumping nyembah sareng anjeunna nunggang kaldé di Yérusalèm. Yesus dikenal salaku anjeunna saha: raja raja. Cabang palem sumebar kaluar sateuacan jalanna sareng wangsitna dieusi. Ayeuna bakal janten Hosana! ditembangkeun anjeunna sareng henteu naék dina kuda bodas nganggo mane anu ngalir, tapi dina kaldé anu henteu pisan tumuh. Anjeunna numpak kana kota sareng sukuna dina kokotor dina palebon kaldé ngora.

Pilipus 2,8 nyarioskeun paripolah terakhir na pikeun:
"Anjeunna ngasongkeun dirina sareng nurut kana maot, enya maotna dina salib". Anjeunna nalukkeun dosa, sanes Karajaan Romawi. Yesus henteu nyangka ekspektasi urang Israil ngeunaan hiji Mésias. Anjeunna henteu sumping pikeun ngelehkeun Karajaan Romawi, sakumaha anu diharepkeun ku seueur, atanapi henteu anjeunna sumping pikeun ngadegkeun karajaan bumi sareng ngaluhurkeun umat-Na. Anjeunna ngalahir salaku orok di kota inconspicuous sareng cicing sareng anu gering sareng dosa. Anjeunna dihindari keur di sorotan. Anjeunna numpak kaldé di Yérusalém. Padahal langit mangrupikeun tahta sareng bumi mangrupikeun jantosan na, tapi anjeunna henteu naék, sabab ukur motivasina nyaéta cinta anjeun sareng kuring.

Anjeunna ngadegkeun karajaan na, anu parantos diarepkeun ti saprak dunya diciptakeun. Anjeunna henteu ngéléhkeun pamaréntahan Romawi atanapi kakawasaan duniawi sanés, tapi dosa anu ngajaga umat manusa di tangkepan salami lami. Anjeunna maréntah pikeun manah anu mukmin. Allah ngiringan sadayana ieu sareng dina waktos anu sareng anjeunna ngajarkeun urang sadaya pelajaran anu penting ngeunaan henteu bogoh ka diri urang ku cara ngungkabkeun ka alam anu leres. Saatos Yesus ngasongkeun diri, Gusti "ngahadangkeun anjeunna sareng masihan nami anu langkung luhur sadaya ngaran" (Filipi 2,9).

Kami parantos ngarepkeun uih deui, anu kitu, moal lumangsung di désa alit sanés, tapi bakal katingali ku sadayana umat manusa pikeun ngahargaan, kakuatan sareng kamulyaan. Waktos ieu anjeunna bakal numpak kuda bodas sareng ngalahirkeun aturan anu leres dina jalma sareng sadaya ciptaan.

ku Tim Maguire


pdfNu Maha Raja