Penghargaan urang dibaptis

176 ngahargaan baptisan urang Kami ningali spellbound kumaha tukang sihir, dibungkus dina ranté sareng diamankeun nganggo padlocks, diturunkeun kana bak cai ageung. Teras luhur ditutup sareng asistén tukang sihir nangtung di luhur sareng nutupan bak ku kaén, anu anjeunna angkat dina sirahna. Saatos sababaraha waktos lawon ragrag sareng kaget kami sareng tukang sihir ayeuna nangtung dina bak sareng asisténna, diamankeun ku ranté, aya di jero. "Pertukaran" dadakan sareng misterius ieu lumangsung langsung di payuneun panon urang. Kami terang éta ilusi. Tapi kumaha tétéla mustahil kacandak teu acan diungkabkeun, janten kaajaiban "sihir" ieu tiasa diulinkeun ku reuwas sareng pikaresepeun pemirsa sanés.

Sababaraha urang Kristen ningali baptisan siga anu ngalakukeun sihir; hiji angkat ka jero cai sakedap, dosa dikumbah sareng jalmi naék tina cai siga dilahirkeun deui. Tapi kabeneran Alkitab ngeunaan baptisan langkung pikaresepeun. Sanés kalakuan baptisan dina dirina anu nyababkeun kasalametan; Yesus ngalakukeun ieu salaku wawakil sareng agén anu ngagentos ku urang. Ampir 2000 taun ka pengker, anjeunna nyalametkeun urang ngalangkungan kahirupan, maot, kabangkitan, sareng naékna.

Henteu dina kalakuan baptisan yén urang tukeur karusakan moral sareng dosa ku kabeneran Gusti Yesus. Yesus henteu ngaleungitkeun dosa umat manusa unggal-unggal jalma dibaptis. Anjeunna ngalakukeun ieu sakali pikeun sadayana, ku baptisanna sorangan, kahirupan, maot, dihirupkeun deui, sareng naék ka luhur. Kabeneran anu mulya nyaéta ieu: ngalangkungan baptisan urang urang nyandak baptisan Yesus dina sumanget! Kami dibaptis sabab Yesus, wawakil sareng gaganti urang, dibaptis pikeun urang. Baptisan urang mangrupikeun gambar sareng rujukan ka baptisanna. Kami ngandelkeun baptisan Yesus, sanés urang sorangan.

Penting pikeun nyadar yén kasalametan urang henteu gumantung ka urang. Éta sakumaha anu ditulis ku rasul Paulus. Éta perkawis Yesus, saha anjeunna sareng naon anu anjeunna lakukeun pikeun urang (sareng bakal teras tumaros): «Anjeun ogé ngahutang sagala rupa yén anjeun kudu sosobatan sareng Yesus Kristus. Anjeunna hikmah Allah pikeun urang. Ngalangkungan anjeunna kami parantos kéngingkeun panampi di payuneun Gusti, ngalangkungan anjeunna urang tiasa ngajalankeun kahirupan anu dipikahoyong ku Gusti, sareng ngalangkungan anjeunna urang ogé dibébaskeun tina kasalahan sareng dosa. Janten anu ceuk Kitab Suci ayeuna leres: Upami aya anu hoyong sombong, anjeunna kedah bangga ku naon anu dilakukeun ku Gusti pikeun anjeunna! " (1 Korinta 1,30: 31 Miharep pikeun Sadayana).

Iraha kuring ngémutanana dina Minggu Suci, kuring keuna ku pipikiran ngagungkeun baptisan kuring sacara meriah. Dina ngalakukeun éta, kuring émut baptisan kuring sababaraha taun ka pengker, anu langkung ti kuring, dina nami Kristus. Éta baptisan anu ku Isa, salaku wakil, dibaptis ku dirina nyalira. Ngalambangkeun umat manusa, Yesus mangrupikeun Adam panungtung. Sapertos urang, anjeunna lahir manusa. Anjeunna hirup, pupus, sareng diangkat sareng awak manusa anu dimulyakeun sareng naék ka surga. Nalika urang dibaptis, urang sambungkeun sareng baptisan Yesus ku Roh Suci. Istilah sanésna, upami urang dibaptis, maka urang dibaptis kana Yesus. Baptisan ieu sapinuhna Trinitér. Nalika Yesus dibaptis ku misanna Yohanes Baptis, Tritunggal dipasihkeun: «Nalika Yesus kaluar tina cai, langit muka anjeunna sareng anjeunna ningali Roh Allah turun sapertos japati sareng sumping ka anjeunna. Dina waktos anu sami sora ti sawarga nyarios: (Mateus 3,16: 17 Harepan Kanggo Sadaya).

Yesus dibaptis dina peranna salaku hiji-hijina panganteur antara Gusti sareng manusa. Anjeunna dibaptis pikeun kapentingan umat manusa, sareng baptisan urang nandakeun partisipasi dina cinta anu lengkep sareng ngagentos ka Putra Allah. Baptisan mangrupikeun pondasi dina hubungan hypostatic anu ngalangkungan Gusti langkung caket ka manusa sareng umat manusa nuju ka Gusti. Sambungan hypostatic mangrupikeun istilah teologis anu diturunkeun tina kecap Yunani hypostasis, anu ngagambarkeun persatuan anu teu tiasa dipisahkeun tina ketuhanan Kristus sareng umat manusa. Janten Yesus leres-leres Gusti sareng lengkep manusa dina waktos anu sami. Sacara sampurna ilahiyah sareng manusa lengkep, Kristus ku sifatna narik Gusti caket ka urang, sareng ngadeukeutkeun urang ka Gusti. TF Torrance ngajelaskeun cara kieu:

Pikeun Yesus, baptisan hartosna yén anjeunna ditahbiskeun salaku Al Masih sareng yén, salaku jalma saleh, anjeunna janten hiji sareng kami, nyandak ketidakadilan urang sahingga kabeneran na janten milik urang. Pikeun urang, baptisan hartosna urang janten hiji sareng anjeunna, ngiringan kabeneran na, sareng di anjeunna urang disucikeun salaku anggota umat mesias Allah, ngahiji dina hiji badan Kristus. Aya hiji baptisan sareng hiji awak ngalangkungan hiji Roh. Kristus sareng garéja na nyandak bagian dina hiji baptisan ku sababaraha cara anu béda, Kristus aktip sareng ngagentos salaku penyelamat, garéja sacara pasip sareng resep salaku komunitas anu ditebus.

Nalika urang Kristen percanten yén aranjeunna bakal disalametkeun ngalangkungan baptisan, aranjeunna salah paham ngeunaan saha Yesus sareng naon anu Anjeunna lakukeun salaku Mesias, Mediator, Reconciler, sareng Redeemer. Abdi resep jawaban TF Torrance masihan nalika ditanya iraha anjeunna disimpen. "Kuring disalametkeun ngalangkungan pupusna sareng dihirupkeunana Yesus kira-kira 2000 taun ka tukang." Waleranana netelakeun kanyataan yén kasalametan henteu aya dina pangalaman dibaptis, tapi dina padamelan Gusti di Kristus ku liwat Roh Suci. Nalika urang nyarioskeun kasalametan urang, urang diangkut deui kana waktos dina riwayat kasalametan, anu teu aya hubunganana sareng urang tapi sadayana aya hubunganana sareng Yesus. Ieu mangrupikeun waktos nalika karajaan langit diadegkeun sareng rencana aslina Gusti pikeun ngagedékeun urang parantos kajantenan dina waktos sareng rohangan.

Sanaos kuring henteu ngartos pisan kanyataan kasalametan opat diménsi ieu dina waktos dibaptis, éta henteu kurang nyata, teu kurang leres. Baptisan sareng Perjamuan Gusti ngeunaan Yesus, kumaha anjeunna janten hiji sareng urang sareng urang sareng anjeunna. Pameran ibadah anu eusina rahmat ieu sanés ideu manusa, tapi naon anu aya dina jadwal Gusti. Naha urang dibaptis ku cara naburkeun, nyiram, atanapi leburkeun, kanyataanna anu dilakukeun ku Yesus pikeun urang sadayana ngalangkungan panebusan-Na. Di Grace Communion International, urang nuturkeun conto Yesus sareng urang biasana ngabaptis ku total beuleum. Nanging, ieu henteu mungkin dimungkinkeun. Salaku conto, kaseueuran panjara henteu kéngingkeun baptisan ku beuleum. Seueur jalma anu lemah moal tiasa beuleum ogé, sareng pantes orok disiram. Hayu atuh gabungkeun ieu sareng cutatan sanés ti TF Torrance:

Sadaya ieu ngabantuan netelakeun yén nalika dibaptis boh kalakuan Al Masih boh kalakuan garéja dina nami na tungtungna moal dipikaharti dina hal anu dilakukeun garéja, tapi naon anu dilakukeun ku Gusti Allah di Kristus, naon anu anjeunna lakukeun dinten ayeuna sareng ogé bakal dilakukeun pikeun urang kahareup ku sumanget-Na. Pentingna na henteu aya dina ritus sareng prestasina, ogé dina sikep anu dibaptis sareng patuh kana iman. Komo rujukan saliwatan kana baptisan, anu sacara alami mangrupikeun kalakuan pasip anu urang nampi baptisan sareng henteu ngalaksanakeunnana, nungtun urang pikeun milarian hartos dina Kristus anu hirup, anu teu tiasa leupas tina padamelan na anu parantos réngsé, anu ngajantenkeun dirina hadir ka urang ngalangkungan kakuatan kanyataanna nyalira (Téologi Rekonsiliasi, kc. 302).

Nalika kuring émut Minggu Suci sareng gumbira dina hajatan pangorbanan Gusti anu gairah pikeun urang, kuring émut pisan dinten dibaptis ku parelepan. Kuring ayeuna mah langkung saé langkung jero sareng jero kalakuan iman kaimanan Yesus demi urang. Harepan kuring nyaéta pamahaman anu langkung saé ngeunaan baptisan anjeun bakal nyiptakeun hubungan anu nyata sareng baptisan Yesus sareng bakal janten alesan ngagungkeun.

Ngahargaan baptisan urang ku rasa syukur sareng cinta,

Joseph Tkach

presiden
KOMUNITAS GRATIS KOMUNITAS


pdfPenghargaan urang dibaptis