Janten buta iman

615 janten buta iman Naha anjeun hoyong janten jalma anu iman? Naha anjeun hoyong iman anu tiasa mindahkeun gunung? Naha anjeun kersa nyandak iman anu tiasa ngahirupkeun deui jalma maot, iman sapertos Daud anu tiasa maéhan raksasa? Meureun aya seueur raksasa dina kahirupan anjeun anu anjeun badé musnah. Éta kasus pikeun kaseueuran urang Kristen, kalebet kuring. Naha anjeun hoyong janten raksasa iman? Anjeun tiasa, tapi anjeun henteu tiasa ngalakukeun nyalira!

Sering kali, urang Kristen anu maca bab ka-11 tina Ibrani mikir yén aranjeunna bakal nganggap dirina untung pisan upami aranjeunna cocog sareng salah sahiji jalma ieu tina sajarah Alkitab. Gusti ogé bakal wareg sareng anjeun harita. Pandangan ieu kusabab kanyataan yén kaseueuran urang Kristen yakin yén jalan ieu kedah ngabimbing urang janten siga aranjeunna sareng niru aranjeunna. Nanging, ieu sanés tujuanana sareng bahkan Perjanjian Lama mangrupikeun dorong ieu. Saatos daptar sadaya lalaki sareng awéwé anu disebat salaku wawakil kaimananna, panulis neraskeun kecap: «Kusabab kitu kami ogé, anu dikurilingan ku sakumpulan saksi, hoyong miceun sagala beban sareng dosa anu gampang pisan ngajiret kami. Kami hoyong ngaji kalayan pengkuh dina balapan anu masih aya payuneun urang sareng ningali ka anu miheulaan iman urang sareng ngalengkepan éta, ka Yesus » (Ibrani 12,1: 2 ZB). Naha anjeun perhatoskeun naon-naon ngeunaan kecap-kecap éta? Raksasa iman éta disebut saksi, tapi naon jinis saksi éta? Urang mendakan jawaban ieu dina pernyataan Yesus, anu tiasa urang baca dina Injil Yohanes: "Rama kuring damel dugi ka ayeuna, sareng abdi ogé damel" (Yohanes 5,17). Yesus negeskeun yén Allah téh Bapana. "Éta sababna urang Yahudi nyobaan langkung seueur pikeun maéhan anjeunna kusabab anjeunna henteu ngan ukur ngalanggar Sabat, tapi ogé nyarios yén Gusti Allah nyaéta Bapana sareng ngadamel dirina sami sareng Gusti" (Yohanes 5,18). Sadar yén anjeunna henteu dipercaya, anjeunna nyarios ka aranjeunna yén anjeunna ngagaduhan opat saksi anu ngabuktikeun yén anjeunna Putra Allah.

Yesus namina opat saksi

Yesus ngaku yén kasaksian dirina nyalira henteu dipercaya: "Upami kuring nyaksian nyalira, kasaksian kuring henteu leres" (Yohanes 5,31). Upami Yesus bahkan henteu tiasa nyakseni ngeunaan dirina, saha anu tiasa? Kumaha urang terang anjeunna nyarioskeun anu leres? Kumaha urang terang yén anjeunna téh Al Masih? Kumaha urang terang yén ku kahirupan, pupusna, sareng dibangkitkeun anjeunna tiasa nyalametkeun urang? Nya, anjeunna nyarios ka kami dimana pikeun ngarobah pandangan urang dina hal ieu. Sapertos jaksa umum anu nyebat saksi pikeun mastikeun tuduhan atanapi tuduhan éta, Yesus namina Yohanes Baptis salaku saksi kahijina: "Éta jalma séjén anu nyaksian ngeunaan kuring; sareng kuring terang yén kasaksian anu anjeunna pasihkeun pikeun kuring leres. Anjeun ngirim ka Johannes sareng anjeunna nyaksian kanyataanna » (Yohanes 5,32: 33). Anjeunna nyaksian ka Yesus ku nyarios: "Lah, ieu Domba Allah anu nanggung dosa dunya!" (Yohanes 1,29).
Kasaksian anu kadua nyaéta karya-karya anu dilakukeun ku Isa ku Bapana: «Tapi kuring gaduh kasaksian anu langkung ageung tibatan ka Yohanes; pikeun padamelan anu dipasihkeun ku Bapa pikeun direngsekeun, ieu karya anu kuring lakukeun, nyaksiankeun ka kuring yén Rama parantos ngutus kuring » (Yohanes 5,36).

Nanging, sababaraha urang Yahudi henteu percanten kana ajaran Yohanes atanapi Yesus sareng kaajaiban. Ku sabab kitu Yesus nyebatkeun saksi anu katilu: "Bapa anu ngutus kuring nyaksian ngeunaan kuring" (Yohanes 5,37). Nalika Yesus dibaptis ku Yohanes Pembaptis di Yordan, Gusti nyarios: "Ieu Putra Kami anu dipikacinta, anu ku Kami dipikaresep pisan; anjeun kedah nguping éta! » (Mateus 17,5).

Sababaraha pendengarna henteu aya di walungan dinten éta sahingga henteu kantos nguping pangandika Gusti. Upami anjeun ngupingkeun Yesus dinten éta, anjeun panginten henteu percanten kana ajaran sareng kaajaiban Yesus atanapi upami anjeun moal nguping sora Gusti di Yordania, tapi henteu anjeun bakal tiasa mundur tina saksi anu terakhir. Akhirna, Yesus nampilkeun aranjeunna saksi anu pamungkas anu sayogi pikeun aranjeunna. Saha anu janten saksi ieu?

Dengekeun kecap Yesus: "Anjeun milarian tulisan suci sabab anjeun pikir anjeun gaduh hirup langgeng di jerona - sareng aranjeunna anu nyaksian ngeunaan kuring" (Yohanes 5,39 ZB). Leres, tulisan suci kasaksian ngeunaan saha Yesus. Tulisan suci mana anu urang bahas di dieu? Dina waktos Isa nyarioskeun ieu kecap, aranjeunna mangrupikeun Perjanjian Old. Kumaha aranjeunna nyaksian ngeunaan anjeunna? Yesus henteu pernah sacara eksplisit disebatkeun didinya. Sakumaha anu parantos dinyatakeun di awal, kajadian sareng protagonis anu disebatkeun didinya nyaksian anjeunna dina Yohanes. Anjeun saksi-Na. Sadaya jalma dina Perjanjian Old anu milampah iman dina éta mangrupikeun kalangkang hal-hal anu bakal datang: "Jalma-jalma mangrupakeun kalangkang hal-hal anu bakal datang, tapi awakna sorangan milik Kristus" (Kolosa 2,17 Eberfeld Alkitab).

David sareng Goliath

Naon hubunganana sareng anjeun salaku raksasa iman ka hareup? Nya sadayana! Hayu urang balikeun kana carita Daud sareng Goliat, carita dimana budak angon kuat pisan imanna sahingga anjeunna tiasa nyandak raksasa kana taneuh nganggo hiji batu (Buku ka-1 Samuel 17). Seueur urang anu maca carita ieu sareng héran naha urang henteu iman Daud. Kami yakin éta kacatet pikeun ngajarkeun urang kumaha janten sapertos Daud, sahingga urang ogé tiasa sami-sami percanten ka Gusti sareng nalukkeun raksasa dina kahirupan urang.

Dina carita ieu, kumaha ogé, David sanés wawakil pikeun urang sacara pribadi. Janten urang henteu kedah silih tingali dina tempatna. Salaku juru bijil ka hareup, anjeunna nyaksian ka Yesus sapertos saksi anu sanés anu disebatkeun dina Surat ka urang Ibrani. Wakil pikeun urang nyaéta tentara Israél, anu sieun nyusut ti Goliath. Hayu atuh gariskeun kumaha kuring ningali ieu. Daud mangrupikeun tukang angon, tapi dina Jabur 23 anjeunna nyatakeun: "Gusti mangrupikeun Angon". Yesus nyarioskeun nyalira: "Kami angon anu saé" (Yohanes 10,11). Daud asalna ti Bétléhém, tempat Yesus ngalahir (1 Sam 17,12). Daud kedahna angkat ka medan perang maréntahkeun bapakna Isai (Ayat 20) sareng Yesus nyarios yén anjeunna dikirim ku bapakna.
Raja Saul parantos janji bakal nyerahkeun putrina ka lalaki anu tiasa maéhan Goliath (1 Sam 17,25). Yesus bakal nikah garéja na nalika anjeunna sumping deui. Salami 40 dinten Goliat ngejek pasukan Israél (Ayat 16) sareng ogé salami 40 dinten, Yesus parantos puasa sareng kagoda ku setan di padang pasir (Mateus 4,1: 11). Daud ngalieuk ka Goliath ku kecap: "Dinten ayeuna Gusti bakal nyerahkeun anjeun ka kuring, sareng kuring bakal maéhan anjeun sareng neukteuk sirah anjeun" (Ayat 46 ZB).

Dina gilirannana, Yesus dinubuatkeun dina Kajadian yén anjeunna bakal naksir sirah oray, setan (Nomer 1:3,15). Pas Goliath maot, pasukan Israél ngusir urang Pelisti sareng maéhan seueur aranjeunna. Nanging, perangna dimeunangkeun ku maotna Goliat.

Naha anjeun iman?

Yesus nyarios: ”Di dunya anjeun sieun; tapi kudu yakin, kuring geus ngungkulan dunya » (Yohanes 16,33). Kaleresan nyaéta sanés urang anu iman pikeun minuhan buta anu ngalawan urang, tapi iman ka Yesus. Anjeunna ngagaduhan iman pikeun urang. Anjeunna parantos ngelehkeun raksasa pikeun urang. Hungkul urang dugi ka ngapungkeun naon anu tinggaleun musuh. Kami henteu ngagaduhan iman ti diri urang sorangan. Nyaeta Isa: "Kami hoyong ningali ka Anjeunna anu miheulaan iman urang sareng nyampurnakeunana" (Ibrani 12,2 ZB).

Paulus nyarioskeun kieu: "Kusabab ku hukum, kuring maot kana hukum Toret, supaya abdi hirup ka Gusti. Abdi disalib sareng Kristus. Kuring hirup, tapi ayeuna sanés kuring, tapi Kristus hirup dina diri kuring. Pikeun naon anu kuring ayeuna hirup dina daging, kuring hirup dina iman ka Putra Allah, anu mikanyaah ka kuring sareng masihan dirina pikeun kuring » (Galata 2,19: 20).
Janten kumaha anjeun janten buta iman? Ku hirup di Kristus sareng anjeunna di anjeun: "Dina dinten éta anjeun bakal terang yén kuring aya di Rama kuring sareng anjeun aya di kuring sareng kuring aya di anjeun" (Yohanes 14,20).

Raksasa iman anu disebatkeun dina Surat ka urang Ibrani mangrupikeun saksi sareng panyawat Yesus Kristus, anu miheulaan iman urang sareng ngalengkepan éta. Tanpa Kristus urang moal tiasa nanaon! Teu Daud anu maéhan Goliat. Éta Yesus Kristus nyalira! Kami manusa henteu iman dugi ka siki mustard anu tiasa mindahkeun gunung. Nalika Yesus nyarios: "Upami anjeun iman sapertos bibit mustard, anjeun bakal nyarios ka tangkal mulberi ieu: Tarik diri anjeun sareng mindahkeun diri ka laut, sareng anjeunna bakal nurut ka anjeun" (Lukas 17,6). Anjeunna hartosna ironisna: Anjeun henteu ngagaduhan iman pisan!

Anu maca, tindakan sareng upaya anjeun moal ngajantenkeun anjeun buta iman. Atanapi anjeun henteu janten hiji ku nyuhungkeun ka Gusti pikeun ningkatkeun iman anjeun. Éta moal aya gunana pikeun anjeun sabab anjeun parantos buta iman ka Kristus sareng ku iman anjeunna anjeun bakal ngungkulan sagala rupa ku nyalira sareng anjeunna! Anjeunna parantos parantos miheulaan sareng nyampurnakeun iman anjeun. Teruskeun! Turun ku goliath!

ku Takalani Musekwa