Grace guru pangalusna

548 kurnia guru anu pangsaéna Kaget ku kurnia anu nyata nyaéta skandal. Rahmat henteu maéhan dosa, tapi nampi éta jalma dosa. Éta mangrupikeun bagian tina sifat rahmat anu urang henteu pantes. Rahmat Allah ngarobih kahirupan urang sareng naon iman Kristen nyaéta sadayana. Seueur jalma anu ngahubungan sareng kurnia Allah sieun henteu kabawah hukum. Aranjeunna pikir ieu bakal ngajantenkeun aranjeunna ngalakukeun dosa deui. Paul ngadangukeun pandangan ieu sareng diréspon: «Kumaha ayeuna? Naha urang ngalakukeun dosa sabab urang dina kaayaan sih-rahmat, henteu dina hukum? Éta jauh! » (Roma 6,15).

Kuring nembe ngadangu carita anu ngajantenkeun kuring mikir kurnia sareng Gusti. Hiji isuk, bapa sareng putrana angkat ka kota. Aranjeunna cicing di tegalan 40 km kalér di Durban, di Afrika Kidul. Pun bapa hoyong ngajaga mobil ngantosan sareng damel di sisi séjén kota. Nalika aranjeunna sumping di kota, bapa tinggalkeun putrana pikeun bisnis. Anjeunna maréntahkeun putrana ngadorong mobil kana garasi tempat anjeunna parantos dipesen jasa. Anjeunna diperkirakeun nyetir deui ka bapakna nalika garasi na parantos nyayogikeun mobilna kanggo uih deui ka bumi.

Putrana nyauran ka garasi ku mobil sareng mobil parantos siap kanggo kempelan dina soré awal. Anjeunna pariksa jam pangawasna sareng panginten anjeunna bakal ningali pilem dina bioskop bioskop di sabudeureun juru sateuacan na nyandak ramana. Hanjakalna, sintreuk ieu mangrupikeun salah sahiji pilem epik anu ngajalankeun dua satengah jam. Nalika anjeunna kaluar, panonpoe surup.
Di sisi séjén kota, bapakna hariwang. Anjeunna nyauran garasi pikeun naroskeun ngeunaan timana putrana. Anjeunna diajar yén putra parantos ninggalkeun mobil sababaraha jam sateuacanna (éta dina dinten sateuacan telepon sélulér). Nalika éta parantos poék, putra sumping nyiketan bapakna.

Dimana anjeun geus Naros ka bapa. Kusabab putra henteu terang yén bapakna parantos nyauran garasi na, anjeunna ngawaler: «Butuh aranjeunna sakedik deui di garasi na. Nalika kuring dugi ka dinya, aranjeunna parantos sibuk sareng mobil sanés. Aranjeunna engké mimiti damel di mobil urang ». Anjeunna nyarioskeun hal anu parah sapertos kitu anu ramana bakal percanten bohong ieu upami anjeunna henteu acan terang kaleresan.
Kalayan ayana sedih sedih saur bapa: «Anak kuring, naha anjeun ngabohong ka kuring? Kuring nelepon garasi na aranjeunna ngawartoskeun kuring anjeun ngantunkeun sababaraha jam ka pengker. Kuring ngangkat anjeun janten jalma jujur. Sigana mah écés gagal. Ayeuna kuring bakal leumpang di bumi sareng cobian pikeun milarian naon anu kuring salah dina murangkuhan kuring, naon anu anjeun nyarioskeun ka kuring siga kitu ».

Kalayan kecap ieu, anjeunna péngkolan sareng leumpang 40 km ka bumi! Nu pamuda nangtung di ditu, henteu terang naon anu dicarioskeun atanapi ngalakukeun. Nalika anjeunna dugi ka indra na, anjeunna mutuskeun nyetir lalaunan bapakna, ngaharepkeun dina waktos éta anjeunna bakal ngarobih pikiran na kéngingkeun dina mobil. Seueur jam ti harita, bapa angkat ka imah sareng putrana anu parantos ngiringan bapana ku mobil angkat ka parkir mobil. "Ti poé éta, kuring mutuskeun yén kuring moal kantos ngabohong ka bapa kuring," saur putra nalika anjeunna nyarios ka éta kajadian.

Seueur jalma henteu ngartos naon anu parantos dilakukeun ku maranehna. Nalika anjeun janten sadar kana tahap, éta mangrupikeun hal anu terakhir anu anjeun pikahoyong dina kahirupan anjeun.
Jigana éta carita klasik ngeunaan rahmat. Bapa mutuskeun henteu ngahukum putrana pikeun ngabohong. Nanging, anjeunna mutuskeun pikeun nyandak nyeri pikeun putrana. Éta mangrupikeun rahmat - nikmat anu teu pantes, kahadean, asih sareng pangapunten. Bapa Langit urang ngalakukeun éta. Nalika jalma ngalakukeun dosa, anjeunna dipikacinta pisan ka urang anu masihan anjeunna ngan ukur putrana anu janten urang tiasa disimpen tina dosa sareng maot ku percanten ka Anjeunna. Kusabab kitu anu dipikacinta Allah ka dunya anu anjeunna mantenkeun putrana ngan ukur putrana supados sadayana anu iman ka Anjeunna teu leungit, tapi gaduh hirup anu langgeng (Yohanes 3,16). Anjeunna nyandak nyeri dina dirina. Naha kanyataan yén bapa ngajawab kalayan sabar sabar langkung seueur bohong sareng dosa? Henteu! Ngjawab sareng dosa henteu hartosna ngartos naon anu nembe kajantenan.

«Pikeun kurnia penyembuhan ti Gusti parantos muncul ka sadayana jalma sareng ngadidik urang yén urang kedah nampik mahluk anu teu kafir sareng hawa duniawi sareng hirup di dunya ieu sacara sopan, adil sareng alim» (Titus 2,11: 12). Daripada ngajar urang pikeun ngalakukeun dosa deui, kurnia ngajarkeun urang pikeun henteu ngalakukeun dosa sareng ngajalankeun kahirupan anu ngendalikeun, lurus, sareng asih ka Gusti!

Kumaha kurnia ngalakukeun éta?

Hésé pisan pikeun urang manusa ngartos dampak sareng nyeri anu dosa sareng kurang hubungan anu parantos ngahasilkeun. Éta kawas kecanduan narkoba anu hirupna parantos dirusak ku narkoba. Upami bapak nawiskeun rahmat sareng nyandak putra kaluar tina obat guha kana palabuhan, éta matak pikaresepeun yén putra badé nyandak ubar deui pas anjeunna kaluar tina rehab sahingga bapa tiasa nunjukkeun langkung rahmat. Éta henteu janten akal.

Sakali urang ngartos naon anu parantos dilakukeun ku Bapa pikeun urang Yesus Kristus, naon dosa na sareng naon dosa anu parantos dilakukeun ka urang sareng naon anu terus dilakukeun ka kami, jawaban kami anu henteu kuat! Urang moal tiasa ngalakukeun dosa langkung sahingga rahmat langkung seueur.

Rahmat mangrupikeun kecap anu saé. Éta mangrupikeun nami anu saé sareng hartosna anggun atanapi anu pas Alih. Ngaran beuteung awewe kuring nyaéta Rahmat (Rahmat). Unggal waktos Anjeun ngadangu atanapi maca nami Grace, émut naon anu hoyong ngajar anjeun. Punten émut yén rahmat sanés ngan ukur ngeunaan "kasalametan", tapi ogé yén sikep anu alus, welas asih nyaéta guru anu hoyong ngadidik sareng ngalatih anjeun!

ku Takalani Musekwa