Naon garéja?

023 wkg bs garéja

Garéja, Badan Kristus, mangrupikeun komunitas sadayana anu iman ka Yesus Kristus sareng anu kagungan Roh Suci. Misi Garéja ieu pikeun ngajarkeun Injil, ngajar sadaya anu paréntah ka Kristus, ngabaptis, sareng ngadangu domba. Dina ngalaksanakeun amanat ieu, Garéja, dipandu ku Roh Suci, nyandak Alkitab salaku pituduh sareng anu terus dipandu ku Isa Al Masih, sirah hirupna. (1 Korinta 12,13:8,9; Rum 28,19: 20; Mateus 1,18: 1,22; Kolosa; Efesus).

Garéja ogé minangka rapat suci

«... gareja henteu didamel ku ngumpul jalma anu sami gaduh pendapat anu sami, tapi ku konvénsi ketuhanan [pertemuan] ...» (Barth, 1958: 136). Numutkeun kana sudut pandang modéren, hiji jalma nyarioskeun garéja nalika jalma anu ngagaduhan kapercayaan anu sami patepang pikeun ibadah sareng arahan. Nanging, ieu henteu sacara ketat perspektif Alkitab.

Al Masih nyarios yén anjeunna bakal ngawangun garéja na sareng gerbang naraka henteu bakal ngalegaan éta (Mateus 16,16: 18). Éta sanés Garéja Manusa, tapi nyaéta Garéja Kristus, "Garéja Tuhan Anu Hirup" (1 Timoteus 3,15) sareng gereja lokal mangrupikeun "garéja Kristus" (Roma 16,16).

Ku sabab kitu gareja nedunan tujuan ketuhanan. Kasedhiya Gusti anu urang "henteu kedah ngantunkeun jamaah urang siga sababaraha urang" (Ibrani 10,25). Garéja henteu opsional, sakumaha tiasa panginten; éta mangrupikeun pangarepan Gusti Allah ngumpul.

Istilah Yunani pikeun garéja, anu ogé pakait sareng istilah Ibrani pikeun jama’ah, nyaéta ekklesia, sareng ngarujuk ka sakelompok jalma anu parantos disebut kanggo tujuan. Gusti Allah parantos ngiringan aub dina nyiptakeun komunitas anu beriman. Éta téh Gusti anu ngamajukeun jalma-jalma di Garéja.

Dina Perjangjian Anyar, kecap paroki atanapi paroki anu dianggo pikeun ningali paroki imah sapertos anu bakal urang namina ayeuna (Rum 16,5; 1 Korinta 16,19; Pilipus 2), komunitas-kota pakotaan (Roma 16,23:2; 1,1 Korinta 2: 1,1; Tesalonika), komunitas-komunitas anu ngalengkepan hiji daérah (Kisangan 9,31:1; 16,19 Korinta 1,2; Galata), sareng ogé pikeun ngajelaskeun sakabéh komunitas anu mukmin di dunya anu dikenal.

Garéja hartosna partisipasi di masarakat Bapa, Putra sareng Roh Suci. Kristen aya di komunitas putrana (1 Korinta 1,9), Roh Suci (Filipi 2,1) sareng ramana (1Johannes 1,3) berufen, damit wir, während wir im Licht Christi wandeln, «untereinander Gemeinschaft haben» (1 Yohanes 1,7). 

Saha anu nampi Kristus ati-ati pikeun "ngajaga persatuan dina sumanget ngalangkungan beungkeutan" (Efesus 4,3). Sanaos aya keragaman di antawis percanten, sababna karasa langkung kuat tibatan naon bédana. Pesan ieu ditekukeun ku salah sahiji kiasan anu paling penting anu dianggo pikeun garéja: yén gareja mangrupikeun "awak Kristus" (Roma 12,5; 1 Korinta 10,16; 12,17; Epesus 3,6; 5,30; Kolosip 1,18).

Murid asli asalna tina latar anu béda sareng anu teu mirip sacara alami bakal aya hubunganana. Gusti nyauran mukmin tina sagala lapisan kahirupan pikeun kasatuan spiritual.

Anu percanten "anggota" dina komunitas Gereja global atanapi universal (1 Korinta 12,27:12,5; Rum), sareng katurunan ieu henteu kedah ngancem persatuan kami, sabab "urang sadayana kabaptis jadi hiji badan ku hiji roh" (1 Korinta 12,13).

Mukmin anu taat, kitu, henteu ngabalukarkeun pamisahan ku bickering sareng nekad dina pamikirannana; rada, aranjeunna mayar upeti ka unggal anggota supados "teu aya pembagian dina awak", tapi "para anggota silih jaga masing-masing dina cara anu sami" (1 Korinta 12,25).

"Garéja ieu ... hiji organisme anu sami hirup - kahirupan Kristus (Jinkins 2001: 219).
Paul ogé ngabandingkeun garéja ka "tempat kamanah ku Allah dina Roh". Anjeunna nyebatkeun yén para mukmin "salin" dina wangunan anu "tumuh ka kuil suci di Jungjunan" (Efesus 2,19: 22). Dina 1 Korinta 3,16:2 sareng 6,16 Korinta anjeunna ogé ngarujuk kana ide yén gareja nyaéta kuil Allah. Nya kitu, Petrus ngabandingkeun Garéja ka "imah spiritual" dimana mukmin ngawangun "karajaan karajaan, umat suci." (1 Petrus 2,5.9). Kulawarga mangrupikeun métafora pikeun gareja

Ti mimiti, gareja sering disebut sareng fungsina salaku kulawarga kulawarga spiritual. Anu percanten disebut "dulur" sareng "sadulur" (Roma 16,1: 1; 7,15 Korinta 1:5,1; 2 Timoteus 2,15; Yakobus).

Dosa misahkeun urang tina tujuan Allah pikeun urang, sareng masing-masing urang, sacara rohani, nyarios sepi sareng bapa. Kakuatan Gusti mangrupikeun "mawa bumi anu sepi" (Jabur 68,7) pikeun nyangking jalma-jalma anu rohani diasingkeun kana komunitas Gereja, anu mangrupikeun "rumah tangga Allah." (Efesus 2,19).
Dina ieu «kulawarga [kulawarga] iman (Galatia 6,10), para mukmin tiasa dipupuk dina lingkungan anu aman sareng dirobih kana citra Kristus kumargi Garéja, anu ogé aya hubunganana sareng Yerusalem (Kota Damai) bilih aya di dinya (tingali ogé Wahyu 21,10), "kami sadaya ibu-ibu" (Galata 4,26).

Pangantenan Kristus

Gambar Alkitab anu indah nyarioskeun Garéja salaku panganten Kristus. Hal ieu dirujuk ku simbul dina sagala rupa tulisan, kalebet Lagu Lagu. Petikan konci nyaéta Lagu Lagu 2,10: 16, dimana kekasih panganten awéwé nyarios yén usum tiris na parantos réngsé na ayeuna waktuna nyanyi sareng kabagjaan parantos sumping (tingali ogé Ibrani 2,12), sareng ogé pangantén awéwé nyarios: "Babaturan kuring nyaéta milik kuring sareng anjeunna" (St. 2,16). Garéja kagungan masing-masing sareng sacara koléktif ka Kristus sareng anjeunna kagungan Garéja.

Kristus mangrupikeun panganten lalaki anu "dipikacinta sareng Garéja sareng masihan nyalira pikeun" kitu éta "janten garéja anu mulya sareng teu aya noda atanapi kerut atanapi nanaon sapertos anu" (Efesus 5,27). Hubungan ieu, saur Paulus, "mangrupikeun rahasia anu hébat, tapi kuring nunjuk ka Kristus sareng garéja" (Efesus 5,32).

Jajang ngadamel topik ieu dina Kitab Wahyu. Kristus anu suksés, Anak Domba Allah, nikah ka panganten, gareja (Wahyu 19,6: 9-21,9; 10), sareng babarengan ngumumkeun kecap-kecap hirup (Wahyu 21,17).

Aya métafora tambahan sareng gambar anu digunakeun pikeun ngagambarkeun gareja. Garéja na mangrupikeun domba anu peryogi pangangon anu miara anu ngurus aranjeunna sapanjang garis Kristus (1 Petrus 5,1: 4); mangrupikeun sawah dimana pagawé diperyogikeun pikeun melak sareng cai (1 Korinta 3,6: 9); garéja sareng anggotana sapertos ibarat anggur sané anggur (Yohanes 15,5); garéja sapertos tangkal zaitun (Roma 11,17: 24).

Salaku refleksi Karajaan Allah ayeuna sareng masa depan, garéja na sapertos siki mustard anu tumbuh kana tangkal anu nyumput manuk langit (Lukas 13,18: 19); sareng sapertos ragi anu ngaliwat adonan dunya (Lukas 13,21), jsb Garéja sapertos Misi

Ti mimiti, Allah nyauran jalma-jalma tertentu pikeun ngalakukeun pagawéan-Na di bumi. Anjeunna ngutus Abraham, Musa sareng nabi-nabi. Anjeunna ngutus John Baptis pikeun nyiapkeun jalan pikeun Yesus Kristus. Lajeng anjeunna ngutus Al Masih sorangan pikeun kasalametan urang. Anjeunna ogé ngintunkeun Roh Suci pikeun netepkeun garéjana salaku alat pikeun manéh. Garéja ogé dikirim ka dunya. Karya Injil ieu mangrupikeun dasar sareng minuhan sabda Kristus sareng parantos ngutus para pengikutna ka dunya pikeun neraskeun padamelan anu ngamimitian (Yohanes 17,18: 21). Éta mangrupikeun maksud «misi»: dikirim ku Gusti pikeun ngalaksanakeun tujuanana.

Hiji garéja henteu tungtungna dina diri na mah ngan ukur kedah aya pikeun sorangan. Ieu tiasa katingal dina Perjangjian Anyar, di Kisah Para Rasul. Sapanjang buku, kagiatan utama nyaéta nyebarkeun Injil ngalebet da'wah sareng ngawangun gereja (Kisah 6,7: 9,31; 14,21:18,1; 11:1; 3,6; Korinta jsb.).

Paul ngarujuk kana gereja sareng Kristen khusus anu milu dina "Komunitas Injil" (Filipi 1,5). Anjeun gelut sareng anjeunna pikeun Injil (Efesus 4,3).
Mangsa gareja di Antioki éta Paulus sareng Barnabas ngirim dina perjalanan da'wahna (Kisah 13,1: 3).

Paroki di Tesalonika «janten modél pikeun sadaya mukmin di Makedonia sareng Achaja». Ti aranjeunna "kecap Pangéran sumping henteu ngan ukur di Makedonia sareng Achaia, tapi di sadaya tempat sanésna". Kapercayaan ka Allah ngalangkungan wates nyalira (2 Tesalonika 1,7: 8).

Aktivitas garéja

Paul nyerat yén Timotius kedah terang kumaha kalakuanana "di padaleman Allah, nyaéta gereja Allah anu hirup, pilar sareng pondasi kabeneran" (1 Timotius 3,15).
Sakapeung jalma tiasa ngaraos yén pamahamanna kabeneran langkung valid tibatan pamahaman Garéja anu aranjeunna nampi ti Allah. Ieu sigana lamun urang émut yén Garéja mangrupikeun "landasan bebeneran"? Garéja mana tempat kabeneran diadegkeun liwat pangajaran kecap (Yohanes 17,17).

Ngambarkeun "kasampurnaan" Yesus Kristus, sirah hirupna, "anu ngalaksanakeun sagala" (Efesus 1,22: 23), Garéja Prajanjian Anyar ngiringan karya-karya jasa (Kisah 6,1: 6-1,17; Yakobus, jsb) pikeun persatuan (Kisangan 2,44: 45-12; Yudas jsb), dina ngalaksanakeun paréntah garéja (Rasul 2,41; 18,8; 22,16; 1 Korinta 10,16-17; 11,26) sareng ibadah (Kisah 2,46: 47-4,16; Kolosa, jsb).

Garéja-parantos parantos kalibet dina nulungan anu sanés, ilustrasi ku pitulung anu dipasihkeun ka garéja di Yerusalem dina kakurangan cai (1 Korinta 16,1: 3). Tinjauan anu caket kana hurup rasul Paulus nunjukkeun yén jemaah komunikasi sareng nyambung. Henteu aya gareja henteu aya hubunganana.

Hiji studi kahirupan garéja di Perjangjian ngungkabkeun pola tanggung jawab gareja pikeun otoritas garéja. Masing-masing sidang masing-masing tanggung jawab kana kakawasaan garéja luar tina struktur pastoral atanapi administrasi saatosna. Hal éta tiasa katingali yén garéja Perjanjian Anyar nyaéta komunitas masarakat lokal diayakeun ngaliwat tanggung jawab koléktif pikeun tradisi iman ka Kristus anu diajarkeun ku para rasul (2 Tesalonika 3,6: 2; 4,13 Korinta).

kacindekan

Garéja ieu awak Kristus sareng diwangun ku sadaya jalma anu diakui ku Gusti salaku anggota "Garéja Suci" (1 Korinta 14,33). Ieu penting pikeun para penganut sabab partisipasi komunitas mangrupikeun hartosna pikeun Bapa ngajaga sareng urang ngadukung dugi ka Yesus Kristus mulih.

ku James Henderson