Perjamuan Akhir Yesus

soré tukang jesus Ieu sakuduna dituju janten tuangeun terakhir sareng Yesus sateuacan anjeunna maot, tapi murid-murid henteu terang. Aranjeunna panginten nuju tuang babarengan pikeun ngagungkeun kajadian anu langkung ageung tanpa terang yén kajadian anu langkung ageung lumangsung sateuacan aranjeunna. Acara anu nyayogikeun sagala hal anu kapungkur parantos nunjukkeun.

Éta wengi anu anéh pisan. Aya anu lepat, murid-murid henteu tiasa nebak naon éta. Mimiti Yesus ngumbah sukuna, narik ati sareng luar biasa. Yakin, Yudéa mangrupakeun tempat anu garing sareng lebu dina usum hujan. Bahkan mahasiswa anu bener-bener darmabakti moal pernah mikir ngeunaan ngumbah kaki guru. Peter henteu hoyong terang yén tuanna ngumbah sukuna dugi ka Yesus ngajelaskeun tujuan proyék ieu.

Sakedap Yesus terang dina pindah nalika anjeunna nyarios yén salah sahijina bakal ngahianat anjeunna. Naon? Ti saha? Naha? Sateuacan aranjeunna tiasa nyangka deui, anjeunna nyarios yén anjeunna bakal dimulyakeun ku Gusti ka ramana na yén anjeunna bakal ngantunkeun aranjeunna sadayana.

Teras anjeunna neraskeun: Kuring masihan anjeun paréntah anyar, dipikanyaah ku anu silih cinta kuring! Ayeuna aranjeunna ngarti yén ieu mangrupikeun kecap beurat. Alihkeun ka Gusti Allah kalayan haté sareng tatangga sapertos anjeun nyalira. Peter sering hésé cinta. John henteu disebut putra guludug pikeun nanaon. Thomas ditaroskeun sadayana sareng Yudas ngajantenkeun daptar kas kasurupan. Kanyaah kaasih karana aya hubunganana sareng cinta Yesus. Ieu sigana inti na naon anu anjeunna hoyong ngajelaskeun ka aranjeunna. Aya seueur deui deui. Yesus nyauran aranjeunna ka babaturanana; anjeunna henteu nganggap aranjeunna hamba atanapi pengikutna.

Aranjeunna tuang tuangeun domba panggang, herbal pait sareng roti, dituturkeun ku doa pikeun ngémutan kasalametan Allah anu agung dina sajarah umat Israil. Saha waé magrib, Yesus bangun sareng ngalaksanakeun hal anu teu kaduga pisan. Anjeunna ngarobih roti sareng nyarios yén éta nyaéta awak anu rusak. Anjeunna nyandak anggur sareng ngawartoskeun éta mangrupikeun cangkir tina Perjangjian Anyar dina getih-Na. Tapi aranjeunna terang teu aya perjanjian anyar, éta endah pisan.

Saur Isa ka Pilipus: Upami anjeun ningali kuring, anjeun ningal bapa. Sebutkeun deui? Naha kuring ngadangu leres? Anjeunna terus: Kami jalan, kabeneran sareng kahirupan. Lajeng anjeunna negeskeun deui yén anjeunna ninggalkeun anjeunna tapi henteu ngantunkeun anjeunna salaku yatim. Anjeunna bakal ngirimkeun aranjeunna comforter, pembimbing, pikeun sareng aranjeunna. Saur anjeunna: Dina poé ieu anjeun bakal nempo yén kuring aya di bapa, anjeun di kuring sareng kuring di anjeun. Ieu mangrupikeun teka-teki anu ngusir unggal pamayang puitis.

Naon waé artina lengkep, anjeunna ngadamel sababaraha klaim héran ngeunaan tempatna Roh di urang Kristen. Anjeunna ngahubungkeun kanyataan kanyataan sareng bapa sareng putra sareng aranjeunna. Aranjeunna masih kaget kumaha Yesus nyauran dirina Putra Allah sapanjang karyana. Anjeunna ngajelaskeun ka aranjeunna yén salaku murid-murid aranjeunna ngabagi hubungan sareng putra salaku putra dina hubungan sareng bapa, sareng éta hubunganana pakait sareng cinta ka aranjeunna.
Metafora pakebonan anggur, vine sareng anggur sami hirup. Aranjeunna kedah hirup sareng hirup dina Kristus, sapertos cabang dina vine boga hirup. Yesus henteu ngan ukur masihan pesenan atanapi conto, tapi nawiskeun hubungan anu akrab. Anjeun tiasa bogoh kumaha anjeunna ngalakukeun ku ngabagi hirup sareng kanyaah ka bapa!

Kumaha bae sigana puncak nalika Isa nyarioskeun yén terang Bapa sareng Putra éta hirup langgeng. Yesus ngadoakeun pikeun murid sareng sadayana anu bakal nuturkeun aranjeunna. Nya doa perkawis kahijian, janten hiji sareng anjeunna sareng Gusti Rama. Anjeunna ngado'a ka bapa anu aranjeunna tiasa salah, sapertos anjeunna aya hiji na.

Peuting éta anjeunna leres-leres dikhianatan, diculik ku prajurit sareng pejabat, dianiaya, dibebaskeun ka sidang pseudo, sareng tungtungna anjeunna dijajah sareng diserahkeun ka salib. Ieu mangrupikeun jenis anu paling awon pikeun penjahat. Harepan para murid sareng impian lengkep dirusak sareng musnah. Parah lengkep, aranjeunna mundur ka kamar sareng ngonci panto.
Ngan ukur awéwé nuju kuburan subuh Minggu enjing nangis sareng manah, tapi aranjeunna mendakan kubur anu kosong! Malaikat naros ka aranjeunna naha aranjeunna milarian anu hirup di antara paéh. Saur anjeunna ka aranjeunna: Yesus parantos gugah, anjeunna hirup! Disada teuing saé leres. Henteu aya kecap anu tiasa ngajelaskeun ieu. Tapi mahasiswa jalu ngan saukur henteu percanten kana dugi ka Yesus mujijat ngadeg di tengahna dina awakna anu Maha Suci. Anjeunna ngaberkahan aranjeunna kalayan ucapan: "Damai tiasa sareng anjeun!" Yesus ngucapkeun kecap-kecap anu ngarep-arep: "Nampi Roh Suci". Janji ieu tetep. Ngaliwatan ngahijikeun sareng umat manusa, ngalangkungan datangna salaku manusa sareng nampi-Na dosa sadaya manusa dina dirina, anjeunna tetep nyambung sareng aranjeunna saluareun maot. Jangji éta tetep aya dina kahirupan anu digedékeun énggal, sabab anjeunna jalankeun karukunan, karahayon, sareng katampi umat manusa dina hubungan sareng Bapa ngaliwatan Roh Suci. Yesus anu parantos nawiskeun sadaya jalma kasempetan pikeun ilubiung langsung dina komunitas Trinity.

Saur Isa ka aranjeunna: Salaku Rama ngutus abdi, Kuring ngirim anjeun. Murid-murid anu munggaran ngalakukeun éta ngan ukur dina rahmat Allah sareng sasambungan Roh. Bungah, bersyukur, sareng ngadu'a, aranjeunna ngumumkeun warta ngeunaan Yesus bangkit sareng kahirupan anyar dina Perjangjian Anyar, hirup dina Yesus Kristus.

Pamiarsa anu sanés ogé, ngalangkungan Roh Suci anjeun tiasa gaduh hubungan anu sami anu dipakbul ku putra sareng ramana. Kahirupan cinta. Anjeunna ngaberkahan aranjeunna sareng kersatuan Gusti, dina komuni sareng jalma-jalma sareng ku triune Allah salamina kalanggengan.

ku John McLean