Mateus 5: Khutbah di Gunung (Bagéan 1)

Bahkan anu henteu-Kristen tos ngadangu khutbah di Gunung Gede. Urang Kristen nguping seueur khutbah ngeunaan éta, tapi aya bagian anu héséna kahartos sareng teu tiasa dianggo leres dina kahirupan.

John Stott nempatkeun ieu ku cara kieu:
"Khutbah di Gunung Panginten mangrupikeun bagian anu paling kawéntar tina ajaran Yesus, tapi éta ogé paling henteu kahartos sareng tangtosna sahenteuna dituturkeun" (Pesen tina Khutbah di Gunung, pulsmedien Cacing 2010, halaman 11). Hayu urang diajar Khutbah dina Gunung deui. Meureun urang bakal mendakan harta anyar sareng émut deui lami.

Kesalahan

"Nalika anjeunna ningali [Yesus] jalma-jalma, anjeunna angkat gunung sareng calik; sareng murid-murid sumping ka Anjeunna. Sareng anjeunna ngabuka cangkem, ngajarkeun anjeunna, sareng nyarios » (Mateus 5,1: 2). Sapertos anu sering kajadian, balaréa sigana bakal ngiringan. Khutbah henteu ngan ukur pikeun murid-murid. Jadi Yesus maréntahkeun murid-muridna pikeun nyebarkeun ajaran-ajaran di sakuliah dunya, sareng Mateus nyerat aranjeunna ka handap supados langkung samilyar jalma tiasa maca éta. Ajaran-Na anu dimaksudkeun pikeun saha waé anu hoyong ngadangukeun aranjeunna.

«Rahayu jalma anu rohani anu miskin didinya; sabab milikna nyaéta Karajaan Sawarga » (V.3). Naon hartosna janten "mental mental"? Boga kapercayaan diri anu rendah, boro kataji ku hal spiritual? Henteu kedah. Seueur urang Yahudi nunjuk diri salaku "miskin" sabab sering miskin sareng aranjeunna ngandelkeun ka Gusti pikeun ngurus kabutuhan sapopoé. Jadi Yesus tiasa hartosna satia. Tapi janten "spiritual spiritual" nunjukkeun deui. Jalma miskin terang yén aranjeunna kakurangan kabutuhan bulistir. Éta spiritual spiritual terang yén aranjeunna peryogi Gusti; aranjeunna ngarasa kakurangan dina kahirupan maranéhna. Aranjeunna henteu mikirkeun diri salaku ngalakukeun nikmat ka Gusti ku ngabdi ka Anjeunna. Isa nyarioskeun Karajaan Sawarga anu bakal dipasihkeun ka jalma-jalma sapertos aranjeunna. Éta mangrupikeun hina, kecanduan ka anu dipasihkeun Karajaan Sawarga téh. Anjeun ngan ukur ngandelkeun rahmat Allah.

«Rahayu jalma anu sangsara di dinya; ku sabab maranéhna kudu kanyamanan » (V.4). Pernyataan ieu ngandung ironi anu pasti, sabab kecap "kaberkahan" ogé tiasa hartos "bahagia". Anu hanjelu bagja, saur Yesus, sabab sahenteuna ngahibur aranjeunna terang yén kabutuhanana henteu permanén. Sagala bakal dilereskeun. Catet yén Kacepetan henteu paréntah - Isa henteu nyebatkeun yén sangsara téh mangpaat pikeun spiritual. Seueur jalma anu parantos di sangsara di dunya ieu sareng Isa nyarios yén aranjeunna kedah digentos - sigana nalika Karajaan Sawarga tos sumping.

«Rahayu anu lemah lembut; sabab bakal boga taneuh » (V.5). Dina masarakat kuna, nagara ieu sering dicandak tina anu lemah lembut. Tapi cara Allah pikeun ngalakukeun éta ogé bakal ngalereskeun éta.

"Rahayu jalma anu lapar sareng haus ka kaadilan; ku sabab éta kedah pinuh » (V.6). Jalma anu resep kaadilan sareng kaadilan (kecap Yunani hartosna hartosna) dilestarikan nalika dipénta. Jalma anu kakurangan tina jahat sareng hoyong hal-hal bakal dilereskeun kedah diganjar. Dina jaman ieu, umat Allah kakurangan tina kaadilan; urang ngarepkeun kaadilan. Yesus mastikeun ka urang yén harepan urang moal muspra.

«Rahayu anu welas asih; sabab bakal boga rahmat » (V.7). Urang butuh rahmat dina Dinten Kiamat. Isa nyatakeun yén ieu naha urang kedah welas asih dina waktos ayeuna. Ieu kontras sareng tingkah laku jalma anu nungtut kaadilan sareng anu nolak batur atanapi anu nungtut rahmat, tapi anu teu gantung sorangan. Upami urang hoyong gaduh kahirupan anu saé, urang kedah ngalakukeun sasuai.

«Rahayu jalma anu murni haté; sabab bakal ningali Gusti » (V.9). Hate murni ngan ukur hiji kahayang. Saha jalma anu ningal ka Gusti nyalira bakal yakin pikeun mendakan Anjeunna. Kahayang kami bakal diganjar.

«Rahayu anu damai; sabab bakal disebut barudak Allah » (V.9). Éta miskin moal nguatkeun hakna ku kakuatan. Barudak Allah ngandelkeun ka Gusti. Urang kedah nunjukkeun rahmat sareng welas asih, sanés ambek sareng padu. Urang moal tiasa hirup dina ran kaadilan ku polah henteu leres. Kusabab urang hoyong perdamaian di Karajaan Allah, urang kedah ngubaran silih damai.

«Rahayu jalma anu dikaniaya pikeun kaadilan; sabab milikna nyaéta Karajaan Sawarga » (V.10). Jalma anu betah leres-leres sakapeung kedah sangsara kusabab aranjeunna hadé. Jalma anu lemah lembut hoyong dieksploitasi. Aya jalma anu malah ambek ngeunaan jalma anu ngabuat hadé sabab conto alus maranéhna ngajadikeun jalma jahat katingali sagala anu parah. Sakapeung jalma soleh berhasil ngabantosan anu ditindas ku ngalematkeun adat sosial sareng aturan anu parantos masihan kakuatan ka anu kaadilan. Urang henteu milarian dikaniaya, tapi jalma sasar sering dianiaya ku jalma-jalma jahat. Kudu surak, ceuk Yesus. Kéla. Karajaan Swarga milik jalma anu ngalaman éta.

Lajeng Yesus tos langsung langsung ka murid-murid na nyarios ka aranjeunna kalayan kecap "anjeun" dina jalma kadua jamak: "Beja anjeun nalika jalma ngahina sareng nganiaya anjeun demi kuring sareng nyarios sagala jinis kejahatan anu ngalawan anjeun upami éta bohong. Janten bagja sareng percanten; anjeun bakal diganjar pisan di sawarga. Kusabab aranjeunna ogé nyiksa nabi-nabi anu sateuacan anjeun » (Vv. 11-12).

Aya petikan penting dina ayat ieu: "demi kuring". Yesus ngarepkeun murid-muridna dikaniaya henteu ngan kusabab gaya hirup anu alus, tapi ogé kusabab hubunganana ka Yesus. Ku sabab kitu, bagja tur percaya diri nalika anjeun dituturkeun - sahenteuna tindakan anjeun kedah cekap pikeun diperhatoskeun. Anjeun ngadamel bédana di dunya ieu sareng anjeun tiasa pastikeun bakal diganjar.

Jieun bédana

Yesus ogé nganggo sababaraha frasa métaforis pondok pikeun ngajelaskeun kumaha pengikut na kedah mangaruhan dunya: “Anjeun nyaéta uyah bumi. Lamun uyah henteu asin deui, naon anu anjeun kudu uyah? Mémang henteu aya gunana tibatan maledogkeun sareng ngantepkeun jalma-jalma naksir deui » (V.13).

Upami uyah leungiteun rasa, éta bakal aya gunana sabab rasa na nunjukkeun nya nilai. Uyah janten saé pisan kusabab éta raos béda ti hal sanés. Murid-murid Yesus sumebar dina cara anu sami di dunya - tapi upami aranjeunna sami sareng dunya, aranjeunna henteu aya gunana.

«Anjeun terang dunya. Kota anu tempatna di gunung henteu tiasa disumputkeun. Anjeun teu kedah terang lampu sareng nempatkeun kana lampu gantung, tapi dina lilin; meh ngagurilap kanggo sadayana anu aya di bumi » (Vv. 14-15). Murid-murid henteu kedah nyumput - aranjeunna kedah katingali. Conto anjeun nyaéta bagian tina pesen anjeun.

«Janten terang anjeun terang di hareupeun jalma, supados aranjeunna tiasa ningalikeun karya anjeun sareng muji Bapa Surgawi anjeun» (V.16). Salajengna, Yesus nyritik urang Parisi kusabab hoyong ditingali pikeun hasilna (Mt
6,1).
Karya anu hadé kedahna katingali, tapi pikeun kamulyaan Gusti, sanes kanggo urang sorangan.

Kaadilan anu langkung saé

Kumaha kuduna murid-murid hirup? Yesus nyarioskeun perkawis éta dina ayat 21 dugi ka 48. Anjeunna dimimitian ku peringatan: Upami anjeun nguping naon anu kuring ucapkeun, anjeun tiasa heran naha kuring narékahan pikeun méréskeun Kitab Suci. Abdi henteu. Abdi sareng ngajarkeun naon anu disarioskeun ku naskah kuring. Naon anu kuring bakal ngomong bakal kaget anjeun, tapi punten moal lepat abdi.

"Anjeun moal nyangka yén kuring datang pikeun ngaleyurkeun hukum atawa nabi-nabi; Kuring teu acan sumping ngabubarkeun, tapi kanggo nedunan » (V.17). Seueur jalma anu museurkeun di dieu dina hukum sareng nganggap yén éta mangrupikeun patarosan ngeunaan naha Yesus kéngingkeun hukum-hukum tina Perjanjian Old. Hal ieu matak hésé pisan pikeun napsirkeun ayat-ayat éta sabab sadayana satuju yén Yesus Kristus, salaku bagian tina jabatanana, ngalaksanakeun sababaraha hukum anu ngajantenkeun éta henteu perlu. Anjeun tiasa ngajawab ngeunaan sabaraha hukum anu kapangaruhan, tapi sadayana satuju yén Yesus sumping pikeun mupuskeun sahenteuna sababaraha diantarana.
 
Yesus henteu nyarioskeun hukum (Plural!) Tapi ngeunaan hukumna (Singular!) - Éta hartos ngeunaan Taurat, lima buku munggaran tina Kitab Suci. Anjeunna ogé nyebatkeun ngeunaan Nabi-nabi, bagian utama sanésna Alkitab. Ayat ieu henteu ngeunaan hukum individu, tapi buku-buku Perjanjian Lawas sacara utami. Yesus henteu sumping pikeun ngaleungitkeun Kitab Suci, tapi kanggo maturan éta.

Nurut kana masalah, tangtosna, tapi éta langkung seueur. Gusti miharep budak-Na ngalakukeun leuwih seueur batan nuturkeun aturan. Nalika Yesus ngerjakeun Torah, éta henteu ngan ukur nurut patuh. Anjeunna nyayogikeun sagala hal Torah anu kantos dituduhkeun. Anjeunna ngalakukeun naon anu janten nagara Israel teu tiasa ngalakukeun.

Lajeng Yesus nyarios: "Sabenerna, kuring ngucap ka anjeun: dugi ka langit sareng bumi, hurup pangleutikna moal dilebetkeun bahkan dina bagian kuéh dugi ka sadaya kajadian" (V.18). Tapi urang Kristen henteu kedah sunat barudakna, henteu ngawangun gubug daun, sareng henteu nganggo benang biru dina tassels. Sarerea satuju yén urang teu kedah netepan hukum ieu. Jadi naon hartosna Yesus nalika anjeunna nyarios yén teu aya hukum anu bakal rusak? Naha teu éta masalah dina prakna hukum-hukum ieu ngiles?

Aya tilu pertimbangan dasar pikeun ieu. Anu mimiti, urang tiasa ningali yén hukum-hukum ieu henteu ngiles. Éta masih didaptarkeun dina Taurat, tapi éta henteu hartosna urang kedah nuturkeun aranjeunna. Éta leres, tapi henteu sigana naon anu dipikahoyong ku Yesus di dieu. Kadua, hiji tiasa nyarios yén urang Kristen netepkeun hukum-hukum ieu, sareng percanten ka Kristus. Kami nyimpen hukum sunat di jero haté urang (Roma 2,29) sareng urang tetep sagala hukum aturan ngalangkungan iman. Éta ogé leres, tapi éta teu kedah persis naon anu disarioskeun ku Yesus di dieu.

Katilu, éta kedah diperhatoskeun yén 1. teu aya undang-undang anu tiasa leungit sateuacan sadayana dicumponan sareng 2. sadayana satuju yén sahenteuna sababaraha undang-undang henteu deui valid. Sangkan urang nyimpulkeun 3. yén sadaya anu parantos dilaksanakeun. Yesus nedunan misi na sareng hukum perjanjian lami henteu deui valid. Nanging, naha Yesus kudu ngucapkeun "dugi ka langit sareng bumi"?

Naha anjeunna ngan ukur nyebatkeun éta pikeun ngantebkeun kapastian naon anu dicarioskeun? Naha anjeunna nganggo kecap "pikeun" dua kali upami ngan salah sahijina relevan? Abdi henteu terang. Tapi kuring terang yén aya seueur hukum Perjanjian Old yén Kristen henteu kedah jaga, sareng ayat 17-20 henteu aya anu terang anu mana anu kapangaruhan. Upami urang ngan ukur nyerat ayat kusabab hukum-hukum tertentu cocog sareng urang, urang nyalahgunakeun ayat-ayat kasebut. Aranjeunna henteu ngajarkeun yén urang sadaya hukum leres salamina, sabab ieu henteu berlaku ka sadaya hukum.

Hukum ieu - naon ari aranjeunna?

Yesus neraskeun: "Saha waé anu ngaleungitkeun salah sahiji katetepan ieu sareng ngajarkeun jalma ku cara éta bakal disebut pangleutikna di Karajaan Sawarga teh; tapi saha waé anu ngalaksanakeun éta sareng ngajarkeun éta bakal digedékeun di Karajaan langit » (V.19). Naon anu ieu "paréntah"? Naha Isa ngarujuk kana paréntah-paréntah dina hukum Musa atanapi arahan-pituduh sorangan anu anjeunna bakal masihan teu lami saatosna? Urang kedah sadar tina kanyataan yén ayat 19 dimimitian ku kecap "janten". " (tinimbang «ayeuna» dina).

Aya hubungan anu logis antara ayat 18 sareng 19. Naha éta hartosna yén hukum bakal tetep, yén hukum ieu kedah diajar? Éta bakal kaasup Isa nyarioskeun perkawis hukum. Tapi aya paréntah dina Torah anu atos jaman baheula sareng henteu kudu diajar janten hukum. Kukituna, Yesus teu tiasa nyarios yén urang kedah ngajarkeun sadaya hukum tina Perjanjian Lama. Éta ogé bakal bertentangan sareng sesa Perjangjian Anyar.

Hal ieu sigana pisan yén hubungan logis antara ayat 18 sareng 19 béda sareng museurkeun deui kana bagian nutup "dugi ka sadayana kajadian". Pertimbangan ieu bakal hartosna kieu: sakabeh hukum bakal tetep dugi sadayana kajadian sareng "ku kituna" (saprak Yesus parantos sadayana), urang kedah ngajar hukum-hukum ieu (hukum Yesus, anu bakal urang baca sakedap) tibatan hukum lami anu anjeunna dikritik. Ieu ngajadikeun langkung akal nalika ningali dina kontéks khutbah sareng Perjangjian Anyar. Paréntah Yesus kedah diajarkeun (Mateus 7,24:28,20;). Yesus ngajelaskeun sababna: "Kanggo kuring nyarioskeun ka anjeun: Upami kaadilan anjeun henteu langkung saé tibatan tina para guru agama sareng Parisi, anjeun moal sumping ka Karajaan Sawarga Swarga" (V.20).

Urang Farisi dipikanyaho pikeun nurut kana ketat; aranjeunna nyauran ogé hérbal sareng rempah-rempah. Tapi kaadilan anu leres mangrupikeun masalah haté, karakter jalma, henteu patuh kana aturan-peraturan anu tangtu. Yesus henteu ngucapkeun yén taat kami kana hukum-hukum ieu kedah langkung saé, tapi éta patuh kedah nerapkeun hukum anu langkung saé, anu bakal dijelaskeun sacara terang teu lami saatosna, sabab kami terang naon hartosna.

Tapi urang henteu adil sapertos anu sakuduna. Urang sadayana peryogi rahmat sareng kami henteu sumping ka Karajaan Sawarga kusabab kaadilan kami tapi dina cara anu béda, sakumaha anu dijelaskeun Yesus dina ayat 3-10. Paulus nyauran kurnia ngeunaan kabeneran, leresan ku iman, kabeneran Yesus anu sampurna anu urang bagikeun nalika urang ngahiji sareng anjeunna ku iman. Tapi Yesus henteu masihan penjelasan sadayana ieu di dieu.

Sacara ringkes, moal mikir yén Yesus sumping pikeun ngaleungitkeun kitab suci Perjanjian Lama. Anjeunna sumping pikeun ngalakukeun naon anu diprediksi dina Kitab Suci. Saban hukum tetep ditingali dugi ka Yesus nedunan sagala hal anu dikirim. Anjeunna ayeuna masihan kami standar anyar kaadilan anu ku urang hirup sareng anu kedah urang ngajar.

ku Michael Morrison


pdf Mashado 5: Sermon di Gunung (Bagian 1)