Mashado 6: Sermon di Gunung

393 matthaeus 6 Khutbah di Gunung Yesus ngajarkeun standar anu luhur tina kabenaran anu ngabutuhkeun sikep batin ti diri. Dina kecap anu pikasieuneun, anjeunna ngingetkeun urang amarah, zina, sumpah sareng dendam. Anjeunna nyarios yén urang malah kedah cinta musuh urang (Mateus 5). Urang Farisi dipikanyaho pikeun pedoman anu ketat, tapi kaadilan urang kedah langkung hadé tibatan anu urang Farisi (anu tiasa rada pikasieuneun upami urang hilap Khotbah anu aya dina Gunung anu dijanjikeun rahmat tiheula). Kaadilan leres mangrupikeun sikep manah. Dina bab kagenep Injil Mateus urang ningali kumaha Isa ngajelaskeun topik ieu ku ngahukum agama salaku pintonan.

Amal di rahasia

«Cekti ka takwa anjeun anu henteu ngalaksanakeunana di payuneun jalma pikeun ningali ku aranjeunna; lamun henteu, anjeun teu ngagaduhan upah ti Bapa Surgawi anjeun. Upami anjeun masihan sedekah, anjeun henteu kedah ngantepkeun tarompét anjeun di payuneun anjeun, sapertos anu kaapék-apakan ku jalma dina ibadah-rohani sareng lorong-lorong, supados jalma tiasa muji aranjeunna. Saé, kuring nyarioskeun ka anjeun: aranjeunna parantos ngagaduhan gajihna » (Vv. 1-2).

Dina dinten Yesus, aya jalma anu masihan acara kaluar tina agama. Aranjeunna mastikeun yén jalma tiasa ningali karya anu saé. Pikeun ieu aranjeunna nampi pangakuan ti seueur pihak. Éta sadayana aranjeunna nampi, Isa nyarios, kusabab tindakan maranéhanana ngan ukur kalakuan. Aranjeunna henteu kabetot pikeun ngawula ka Allah, tapi dina ngalakukeun hadé dina pendapat umum; sikep yén Gusti moal ngabales. Paripolah agama ogé tiasa katingali ayeuna dina bubur, dina ngalaksanakeun kalungguhan, ngalaksanakeun diajar Alkitab atanapi kontribusi ti koran garéja. Anjeun tiasa masihan katuangan kanggo anu miskin sareng ngahutbah Injil. Ti luar, sigana siga jasa serius, tapi sikep tiasa béda pisan. "Nanging nalika anjeun masihan sedekah, ulah ngantepkeun kénca anjeun terang naon anu disampurnakeun tina leungeun katuhu anjeun, ku kituna sedekah anjeun tetep disumputkeun; sareng bapa anjeun anu ningal anu disumputkeun bakal ganjaran anjeun » (Vv. 3-4).

Tangtosna, "leungeun" urang henteu terang nanaon tina tindakan urang. Yesus ngagunakeun frasa anu nerangkeun yén masihan sedekah sanes pikeun tujuan nunjukkeun, boh pikeun kapentingan batur atanapi pikeun pujian diri. Urang ngalakukeun pikeun Gusti, sanes kusabab reputasi urang sorangan. Ieu sacara harfiah teu ngarti yén amal ngan ukur tiasa lumangsung dina rusiah. Saur Isa nyarios yén amal séhat urang kedah katingali ku supados jalma tiasa muji Gusti (Mateus 5,16). Pokus anu aya dina sikep urang, sanes kana dampak luar urang. Motif urang kedah ngalakukeun karya-karya anu hadé pikeun kamulyaan Gusti, sanes pikeun ngahargaan urang sorangan.

Sholat anu disumputkeun

Yesus nyarioskeun anu sami ngeunaan doa: «Sareng anjeun neneda, anjeun henteu kedah sapertos jalma munafik anu resep nangtung sareng ngado'a di rumah-rumah pangibadah sareng di juru jalan supados aranjeunna tiasa katingali ku jalma-jalma. Saé, kuring nyarioskeun ka anjeun, aranjeunna parantos ngagaduhan gajih na. Tapi nalika anjeun ngado'a, lebet kana pacilingan anjeun sareng nutup panto sareng ngadoakeun ka bapa anjeun anu disumputkeun; sareng bapa anjeun anu ningal anu disumputkeun bakal ganjaran anjeun » (Vv. 5-6). Yesus henteu ngadamel paréntah anyar ngalawan doa umum. Sok komo Isa ngadoakeun di masarakat. Titikna nyaéta urang henteu ngadoakeun ngan ukur katingal, atanapi urang henteu nyingkahan doa kusabab kasieun ku pendapat umum. Sholat nyembah ka Gusti sareng teu aya didieu pikeun nampilkeun diri.

"Sareng anjeun neneda, anjeun henteu kedah ngaraos siga anu kapir; sabab pikirna bakal didangu upami aranjeunna ngucapkeun seueur kecap. Éta sababna anjeun matak ulah sapertos aranjeunna. Kusabab bapa anjeun terang naon anu anjeun peryogikeun sateuacan anjeun naroskeun anjeunna » (Vv. 7-8). Gusti terang kana kabutuhan urang, tapi urang tetep kedah naroskeun ka Mantenna (Filipi 4,6) jeung sabar dina éta (Lukas 18,1-8). Kasuksésan ibadah gumantung ka Gusti, sanes ka urang. Urang henteu kedah ngahontal sajumlah kecap atanapi tetep ka jangka waktu anu minimum, sareng urang henteu kedah nampi sikap doa khusus, sareng urang henteu milih kecap-kecap anu éndah. Yesus masihan urang modél doa - conto kesederhanaan. Éta tiasa ngawula salaku pituduh. Désain séjén ogé ditampi.

«Éta naha anjeun kedah ngado'a siga kieu: Bapa kami di Surga! Ngaran anjeun bakal disucikeun. Karajaan anjeun sumping. Pangarepan anjeun bakal dilakukeun di bumi sapertos di sawarga » (Vv. 9-10). Doa ieu dimimitian ku pujian anu sederhana - teu aya masalah anu rumit, ngan ukur nyiptakeun kersaning Gusti dipuji sareng yén jalma-jalma resep kana karsa-Na. «Pasihan kami roti sadinten kami ayeuna» (V.11). Kami ngaku yén kahirupan urang gumantung kana Rama anu Maha Kawasa. Nalika urang tiasa angkat ka toko mésér roti sareng hal sanés, urang ogé émut yén Tuhan mangrupikeun anu ngajantenkeun ieu mungkin. Kami ngandelkeun anjeunna unggal dinten. «Jeung hapunten kasalahan urang, sakumaha ogé kami ngahampura pihak anu kaliru. Sareng henteu ngagoda urang, tapi jalankeun kami tina jahat » (Vv. 12-13). Urang henteu peryogi ngan ukur tuangeun dahareun, tapi ogé hubungan sareng Gusti - hubungan anu urang sering teu miroskeun sareng kunaon urang sering peryogi hampura. Doa ieu ogé ngingetkeun yén nalika urang nyuhunkeun rahmat ka urang, urang kudu welas asih ka batur. Urang sadayana sanés raksasa spiritual - urang peryogi pitulung ilahi pikeun nolak godaan.

Di dieu Yesus ngeureunkeun doa sareng tungtungna nunjukkeun nunjuk tanggung jawab urang pikeun silih hampura. Langkung saé urang ngartos kumaha saé Gusti sareng kumaha ageung gagalna, langkung saé urang bakal ngarti yén urang butuh rahmat sareng sanggup ngahampura batur (Vv. 14-15). Sigana hiji kaveat: "Kuring ngan ukur ngalakukeun ieu saatos anjeun parantos didamel". Masalah anu umum nyaéta jalma-jalma henteu saé pisan pikeun ngahampura. Henteu aya anu sampurna sareng teu aya anu ngahampura sadayana. Naha Yesus naroskeun ka urang pikeun ngalakukeun hiji hal anu moal Allah lakukeun? Naha éta tiasa dibayangkeun yén urang kedah sacara teu salamina ngahampura batur bari ngadamel pangapuntenna sacara syarat? Upami Allah ngadamel pangampunan-Na gumantung ka pangampura urang sareng urang sami sareng urang, maka urang ngan ukur ngahampura batur nalika aranjeunna pangapunten. Kami bakal aya dina antrian sajajalan anu henteu gerak. Upami pangapunten urang didasarkeun kana ngahampura batur, kasalametan urang gumantung kana naon anu urang lakukeun - dina karya urang. Ieu sababna urang ngagaduhan masalah teologis sareng praktis nalika urang nyandak Mateus 6,14: 15 sacara harfiah. Dina titik ieu, urang tiasa nambihan yén Yesus pupus kanggo dosa urang sateuacan urang malah lahir. Kitab Suci nyarios yén anjeunna manéh dosa urang salib sareng nyebarkeun dunya salebeteun dirina.

Di hiji sisi, Mateus 6 ngajarkeun yén pangampura urang sigana waé. Di sisi sanés, Kitab Suci ngajarkeun yén dosa-dosa urang parantos dihampura - anu bakal ngalebetkeun dosa pangampura. Kumaha carana dua gagasan ieu tiasa didaptarkeun? Boh urang salah paham ayat-ayat dina hiji sisi atanapi anu sanésna. Salaku argumen salajengna, ayeuna urang tiasa nganggap yén Yesus sering nganggo unsur anu kaleuleuwihan dina paguneman na. Lamun panon anjeun ngarayu anjeun, cimata. Nalika anjeun solat, angkat ka pacilingan anjeun (tapi Yesus henteu salawasna neneda di bumi). Sawaktos Anjeun masihan ka nu peryogi, entong leungeun kénca terang naon anu dilakukeun ku leungeun katuhu anjeun. Ulah ambek jalma jahat (tapi Paulus didamel). Nyarios teu langkung ti enya atanapi henteu (tapi Paulus didamel). Anjeun teu kedah nyebat saha bapa - sareng sanés, urang sadayana lakukeun.

Ti ieu urang tiasa ningal yén conto panyebaran langkung seueur anu dianggo dina Mateus 6,14: 15. Éta henteu hartosna urang tiasa malire yén - Yesus nyobian nunjuk ka pentingna ngahampura batur anu sanés. Upami urang hoyong Gusti ngahampura ka urang, maka urang kedah ngahampura batur. Upami urang hoyong cicing di kakaisaran dimana urang dihampura, urang kedah hirup dina cara anu sami. Nalika urang ngaharepkeun dipikacinta ku Allah, urang kedah nyaah ka sasama manusa. Upami urang gagal ngalakukeun kitu, éta moal ngarobih sipat Allah pikeun nyaah. Tetep leres upami urang hoyong dipikacinta, urang kedah. Sanaos sakantenan disada sadayana gumantung kana minuhan prasarat, tujuan naon anu parantos nyarioskeun nyaéta pikeun ngasongkeun urang nyaah sareng ngahampura. Paul nempatkeun éta kawas hiji paréntah: "Benerkeun hiji-hiji deui jeung silih hapunten anu saurang lamun boga keluhan ngalawan anu séjén; sakumaha PANGERAN geus ngahampura anjeun, ku anjeun ngahampura! » (Kolose 3,13). Hiji conto dipasihan didieu; éta sanés sarat.

Dina Doa Gusti urang nyuhunkeun roti sapopoé, sanaos ku urang (paling sering bisi) tos di bumi. Dina cara anu sami urang nyuhunkeun hampura, sanaos urang parantos nampi éta. Éta mangrupikeun pangakuan yén kami parantos ngalakukeun salah sareng anu mangaruhan hubungan kami sareng Gusti, tapi kalayan yakin yén Anjeunna siap ngahampura. Éta bagian tina hartosna pikeun ngaharepkeun kasalametan salaku kado tinimbang hiji hal anu urang tiasa ngahasilkeun liwat pagelaran kami.

Puasa dina rusiah

Yesus muncul sareng kalakuan agama anu sanés: «Upami anjeun berpuasa, anjeun teu kedah katingalina ambek sapertos munafik; sabab nuju mindahkeun sipatna pikeun nunjukkeun ka hareupeun jalma kalayan puasa. Saé, kuring nyarioskeun ka anjeun, aranjeunna parantos ngagaduhan gajih na. Nanging upami anjeun gancang, ngurutan sirah anjeun sareng ngumbah rupina, supados anjeun henteu nunjukkeun diri ka jalma-jalma éta kalayan saum, tapi ka bapak anjeun, anu disumputkeun; sareng bapa anjeun anu ningal anu disumputkeun bakal ganjaran anjeun » (Vv. 16-18). Nalika urang berpuasa, urang ngumbah sareng nyisiran sapertos biasa, margi urang payuneun Gusti sareng henteu ngingetkeun urang. Kitu deui tekenan anu aya dina sikep; éta henteu janten patarosan merhatoskeun puasa. Upami aya anu naroskeun ka urang naha urang berpuasa, urang tiasa ngajawab leres - tapi henteu kedah miharep ditaros. Tujuan kami sanes pikeun narik perhatian, tapi milari jarak ka Gusti.

Yesus nunjuk ka titik anu sami dina sadaya tilu jejer. Naha urang masihan sedekah, sholat atanapi saum, éta réngsé "sacara rahasia". Urang henteu milarian pangaruh jalma, atanapi urang nyumput ti aranjeunna. Kami ngalayanan ka Gusti sareng ngahargaan Anjeunna nyalira. Anjeunna bakal ngabales urang. Ganjaranna tiasa ogé dilakukeun dina rusiah. Éta nyata sareng kajantenan numutkeun kasaenan-Na.

Harta di sawarga

Hayu urang fokus kana nikmat Tuhan. Marilah urang ngalaksanakeun wasiat-Na sareng nilaen pahala langkung seueur tibatan ganjaran saalam dunya. Pujian umum mangrupikeun bentuk pahala anu pondok. Yesus nyarioskeun di dieu ngeunaan volatility hal-hal fisik. «Anjeun teu kedah ngumpulkeun khazanah di bumi dimana aranjeunna tuang renget sareng hiyut sareng dimana maling ngajebol sareng maok. Tapi kumpulkeun harta di surga, dimana aranjeunna henteu tuang renget atanapi karat sareng dimana maling henteu ngarobih sareng maok » (Vv. 19-20). Kabeungharan dunya teu pondok. Yesus naroskeun urang pikeun ngiringan strategi investasi anu langkung saé - pikeun milari nilai-nilai langgeng tina Allah ngalangkungan amal jempé, doa teu ngaganggu sareng puasa sacara rahasia.

Upami urang nyandak Yesus teuing sacara harfiah, panginten tiasa nyangka yén anjeunna bakal netepkeun tawaran ngalawan nyimpen umur pangsiun. Tapi éta leres ngeunaan haté urang - anu kami anggap berharga. Urang kedah menghargai ganjaran surga langkung ti tabungan dunya urang. «Kusabab di mana karasa anjeun, aya ogé haté anjeun» (V.21). Upami urang nganggap hal-hal anu dihargai Allah berharga, haté urang bakal nungtun kabiasaan urang kalayan leres.

«Soca nyaéta cahya awak. Upami panon anjeun langkung saé, badan anjeun sadaya bakal terang. Tapi lamun panon anjeun jahat, awak anjeun bakal gelap. Upami cahaya anu aya dina jero anjeun poék, kumaha hébatna gelapna! » (Vv. 22-23). Tétéla, Yesus ngagunakeun paribasa ngeunaan waktosna di dieu sareng nerapkeun éta pikeun karanjingan artos. Upami urang ningal hal-hal anu leres, urang bakal ningali cara pikeun ngalakukeun alus sareng béréhan. Nanging, nalika urang egois sareng timburu, urang lebet kana gelap moral - rusak ku kecanduan urang. Naon anu urang milarian dina kahirupan urang - nyandak atanapi masihan? Naha akun bank urang diatur kanggo ngalayanan kami, atanapi naha aranjeunna ngawenangkeun kami ngalayanan batur? Tujuan kami ngabimbing urang pikeun anu saé atanapi ngaruksak kami. Upami lebet urang rusak, upami urang ukur milari pahala dunya ieu, maka urang bener-bener korup. Naon anu mendorong urang? Naha éta artos atanapi Gusti? "Teu aya anu tiasa ngawula dua dampal: naha anjeunna bakal hate hiji-hiji sareng cinta ka anu sanés, atanapi anjeunna bakal nempel sareng anu sanés. Anjeun teu tiasa ngawula ka Gusti sareng mammon » (V.24). Urang teu tiasa nyayogikeun ka Allah sareng pendapat masarakat dina waktos anu sami. Urang kedah ngaladénan ka Alloh waé sareng tanpa persaingan.

Kumaha tiasa jalma "ngawula" mammon? Ku percanten yén artosna bakal kéngingkeun nasibna, éta bakal ngajantenkeun dirina katingali kuat sareng yén anjeunna tiasa ngagantelkeun nilai anu saé. Panaksian ieu langkung saé cocog sareng Gusti. Anjeunna mangrupikeun anu tiasa masihan kabagjaan, Anjeunna sumber kaamanan anu leres sareng kahirupan; anjeunna nyaéta kakuatan anu pangsaéna ngabantosan urang. Urang kedah menghargai sareng ngahargaan anjeunna langkung seueur ti anu sanés kusabab anjeunna langkung sumping.

Kaamanan nyata

«Ku sabab kuring ngomong ka anjeun: ulah hariwang ngeunaan ... naon anu bakal tuang sareng nginum; ... naon anu anjeun bakal nganggo. Bangsa-bangsa anu ngusahakeun sadayana ieu. Kusabab Rama sawarga anjeun terang yén anjeun peryogi sadayana ieu » (Vv. 25-32). Gusti mangrupikeun bapa anu saé sareng anjeunna bakal ngurus urang nalika anjeunna nempuh tempat anu paling luhur dina kahirupan urang. Urang henteu kedah hariwang kana pendapat jalma atanapi hariwang ngeunaan artos atanapi barang. "Upami anjeun milari Karajaan Allah sareng kaadilan-Na heula, éta sadayana bakal tumiba ka anjeun" (V.33) Urang bakal hirup cukup lila, nampi tuangeun cukup, nampi pasokan anu cekap upami urang nyaah ka Gusti.

ku Michael Morrison


pdf Mashado 6: Sermon di Gunung (3)